ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΊΑ (2,5. το Κεφάλαιο παντού)

Ποια είναι η κατασταση σήμερα στην ίδια την εργασία και το αποτέλεσμά της, την Οικονομία;
Γνωρίζουμε πως έχει επιτευχθεί προ πολλού η πλήρης διχοτόμηση της αξίας των εμπορευμάτων, είναι άλλη η αξία χρήσης τους κι άλλη η ανταλλακτική τους αξία, που δημιουργεί τον πλούτο. Εχουμε διαπιστώσει πως η καπιταλιστική οικονομία λειτουργεί έτσι ώστε ο πλούτος να συσσωρεύεται στις τσέπες λίγων και οι αντιθέσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών να οξύνονται διαρκώς. 
Γνωρίζουμε πως με την γραμμή παραγωγής στις βιομηχανίες/βιοτεχνίες, το άτομο έχει αποξενωθεί πλήρως από το προϊόν της εργασίας του και δεν αναγνωρίζει πια τον εαυτό του μέσα σε αυτό. Ταυτοχρόνως στις γραφειοκρατικές δουλειές και τον τριτογενή τομέα, το ίδιο το αποτέλεσμα εκτός από αόρατο, είναι αμφίβολο αν είναι επωφελές ή επιζήμιο για την Κοινωνία, οι εργαζόμενοι ξέρουν μόνο ότι είναι "απαραίτητο" για την Οικονομία, όχι για τον άνθρωπο. 
Γνωρίζουμε πως στους χώρους εργασίας, η ανταγωνιστικότητα μεταξύ εργαζομένων για την παραγωγικότητα, εμποδίζει τους αληθινούς δεσμούς μεταξύ τους. Ταυτοχρόνως σε κάποιες φιλιλεύθερες επιχειρήσεις που υποτίθεται πως παρά τον ανταγωνισμό που υποβόσκει, όλα γίνονται με team work, οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν σε γιορτές και ομάδες αθλητικές και γλέντια κλπ που χτίζουν το πνεύμα "της οικογένειας" (πολύ μεγάλη η ψυχική επιβάρυνση από αυτό το θέατρο). Οι γυναίκες υποψήφιες, με ένα αόρατο τρόπο αποκλείονται από θέσεις του ιδιωτικού τομέα, διότι στο μέλλον ίσως απουσιάσουν λόγω εγκυμοσύνης. Οι χοντροί άνθρωποι επίσης απορρίπτονται από όλες τις θέσεις που έχουν επαφή με το κοινό, ενώ ακόμα και για σκατένιες δουλειές σαν το Σούπερ μάρκετ, πάλι αποκλείονται διότι οι εργοδότες εικάζουν πως δεν θα επιδείξουν την απαραίτητη σβελτάδα του αίλουρου. 


Εχει αποδειχθεί με χίλιους τρόπους πως η διαφήμιση από το 1990 και μετά,  καθολικά, ακυρώνει τις λογικές επιλογές των καταναλωτών διότι συνδέει την αξία των προΙόντων όχι με την χρήση τους, αλλά με μια καλύτερη εικόνα του εαυτού μας, . επομένως είναι αναμενόμενος ο φετιχισμός με τα αντικείμενα και η ατέλειωτη κατανάλωσή τους.
Το Κεφάλαιο έχει χωθεί σε όλες τις πτυχές της ζωής κι έχει αναλάβει (με μια μικρή επιβάρυνσή μας) να μας απαλλάξει από καθήκοντα που πριν 20 χρόνια κάναμε μόνοι μας, με τα χέρια μας, όπως τα νύχια μας, το καθάρισμα του σπιτιού, το διάβασμα ή τις αθλητικές δραστηριότητες ή το παιγνίδι των παιδιών, την εκμάθηση απλών χορών, την διοργάνωση πάρτι και γάμων, το φαγητό για γιορτές, την περιποίηση των λουλουδιών και φυτών, την οργάνωση των διακοπών, την περιήγηση όχι μόνο σε μουσεία αλλά και μέσα στην ίδια την πόλη, για κάποιους πολυάσχολους έως και την τακτοποίηση της ντουλάπας τους ή την αγορά των ρούχων τους (personal shopping).  Οι άνθρωποι καθίστανται όλο και πιο ανίκανοι να εκτελέσουν τις εργασίες που απαιτούνται για την καθημερινότητά τους. 
Ο Δημόσιος χώρος, δηλαδή ο ελεύθερος μη εμπορευματοποιημένος χώρος, είναι όλο και λιγότερος, τόσο πάνω στο έδαφος, όσο και στον αέρα. Τα πλακάκια που μένουν στα πεζοδρόμια από τραπεζοκάθισμα έως το τελευταίο ψυγείο του περίπτερου-μαμούθ, είναι όλο και λιγότερα για να βαδίσουμε πάνω τους. Ο ορίζοντας που μπορούμε να κοιτάξουμε ανεμπόδιστα είναι το πολύ 10 μέτρα, κάποια σημαία καταστήματος θα υψώνεται μπροστά μας, κάποια γιγαντοαφίσα διαφημιστική. 
Τι μένει στον σημερινό άνθρωπο για να φτιάξει νόημα για τον εαυτό του, από πού να πιαστεί; Δεν έχει δουλειά που να απολαμβάνει και να υπερηφανεύεται πραγματικά για αυτήν,  δεν έχει οικογένεια που όλα τα μέλη της να είναι ελεύθερα τις ίδιες ώρες καθημερινά, ώστε να κάνουν κάτι μαζί, δεν έχει δεσμούς με τους γείτονες, δεν έχει φίλους αληθινούς από την εργασία του, δεν έχει τίποτα που να το χτίζει επί χρόνια, να μπορεί να στηρίζεται σε αυτό και να αντλεί όλο και μεγαλύτερη ευχαρίστηση καθώς ο ίδιος   μεγαλώνει.  Τι μπορεί να κάνει για να νιώσει κι αυτός λίγο άξιος λόγου; Ο Καπιταλισμός τον έχει αφήσει μισό, ακρωτηριασμένο. Όλα γύρω του τού φωνάζουν:
"THERE IS NO ALTERNATIVE."
"Δεν Υπάρχει Εναλλακτική" 

(κείμενο Melusine)
(Man walking with umbrella, Tagatha)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK