Ο Βλάκας φύλακας της πατριαρχίας

Στο μετρό σήμερα το πρωί: κάθομαι σε μια θέση, στην άλλη πλευρά του συρμού κι απέναντί μου κάθεται μια νέα συνάδελφος από παραπάνω όροφο στο κτήριό μας. Είναι πολύ νέα, 23-24 χρονών, ένα λεπτό όμορφο κορίτσι, ευγενικό, ήσυχο, μια ζωγραφιά. Ξαφνικά την χτυπάει κάποιος στον ώμο. Είναι κάποιος που κι αυτός δουλεύει στον πάνω όροφο, καμιά 35αριά χρονών, ψιλοχάλια, κοιλίτσα, τα μαλλιά αραιώνουν, με εκείνες τις μεγάλες δερμάτινες τσάντες που είναι σαν βαλίτσες αλλά δεν έχουν μέσα τίποτα, κλπ. Ένας μπακούρης 35 χρονών. Της λέει:

-"Έχεις αργήσει ένα τέταρτο"
Η κοπέλα τινάζεται και κοιτάει το κινητό της. Χωρίς να γυρίσει να τον κοιτάξει του απαντάει:
-"Εχω αργήσει τρία λεπτά"
Αυτός επίμονος στα μαθηματικά του, της κάνει:
-"Ε, καλά, μέχρι να φτάσουμε, να βγούμε, να ανεβούμε την μια σκάλα, την άλλη σκάλα, να περπατήσουμε, την τρίτη σκάλα, θα έχεις αργήσει ένα τέταρτο".
Η κοπέλα τσιμουδιά. Φτάνει η στάση μας, εγώ κι εκείνη βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα στην πόρτα. Αυτός είναι πίσω μας και δεν του μιλάω καθόλου, γιατί άμα θέλω του μιλάω, είμαι πολύ μεγαλύτερη του στην δουλειά κι όχι στον ίδιο τομέα με αυτόν οπότε λόγω ευγένειας να υποχρεούμαι να του πω "καλημέρα", εκείνος δεν μου μιλάει γιατί δεν τολμάει αν δεν του απευθύνω τον λόγο. Λέω σε εκείνη:
-"Καλημέρα Λίνα μου. Τι όμορφη που είσαι σήμερα, τι μαλλάκια είναι αυτά!".
-" Καλημέρα, τα έφτιαξα χθές το βράδυ"
-"Τα έφτιαξες; Καλά και πώς τα πέτυχες τόσο; είναι τέλεια, σαν να είναι σγουρά εκ φύσεως" 
Περπατάμε κάνοντας ψιλοκουβεντούλα,  λέμε πως ίσως βρέξει και χαλάσουν τα μαλλιά μας, αλλά έχουμε ομπρέλα και σκουφάκι κλπ κλπ. Εμείς είμαστε πιο κοντές από αυτόν κι επομένως τα πόδια μας πιο κοντά και τα βήματα μας πιο μικρά, όμως αυτός είναι ελαφρώς  παχουλός και σε χειρότερη φυσική κατάσταση, οπότε φτάνουμε πρώτες στο κτήριο, μπαίνουμε στο ασανσέρ και πατάμε το κουμπί. Κλείνει η πόρτα χωρίς να έχει φτάσει ο τύπος που θα έρθει αφού αυτό το ασανσέρ ανέβη πρώτα ως τον όγδοο, ξανακατέβη πάλι  και τον πάρει. Χτυπάμε την κάρτα μας αρκετά λεπτά ΠΡΙΝ από αυτόν. Γυναίκες- άντρας, 1-0.

Γιατί το είπε αυτό το "έχεις αργήσει ένα τέταρτο"; 
Το είπε γιατί είναι βλάκας.
Πόσο βλάκας; 
Τόσο που δεν αποκλείεται να νομίζει πως είπε χαριτωμενιά.  
Δεν ήταν όμως χαριτωμενιά κι αυτός δεν ήταν χαριτωμένος, ήταν το ειδικό είδος του βλάκα που είναι ποτισμένος με πατριαρχία. Που θέλει να φλερτάρει την γυναίκα, να της κινήσει την προσοχή, να κάνει αισθητή την παρουσία του αλλά με τον σωστό αντρικό τρόπο: να την μαλώσει, να της υποδείξει την αμέλειά της, να την κάνει να ανησυχήσει, αυτός να είναι ο αυστηρός κριτής. Επιπροσθέτως ήταν και δραματικός, σκέτη Κασσάνδρα, προέβλεψε πως θα αργήσει ένα τέταρτο όταν είχαν περάσει μόνο 3 λεπτά. Όπως η Κασσάνδρα, είχε δίκιο φυσικά, αλλά δεν χρειάζονται Κασσάνδρες όταν φλερτάρουμε.
Τι μπορούσε να είχε πει αν δεν ήταν ένας ακόμα βλάκας  ποτισμένος με πατριαρχία; 
Να της πει "θα αργήσουμε", δηλαδή "αλίμονο και στους δυό μας, γιατί και των δύο οι κάρτες θα δείξουν κόκκινο". Δεν το λες και φλερτ, αλλά δεν είναι κι άσχημο, είναι αλληλέγγυο και έχει ισότητα. Τουλάχιστον λέει "εσύ κι εγώ, είμαστε χωμένοι στα ίδια σκατα και παλεύουμε"
Τι μπορούσε να της πει, ακόμα καλύτερα; Αυτά που της είπα εγώ, τα ίδια ακριβώς. Μια καλή κουβέντα, ένα λεπτό κοπλιμάν, όχι χυδαίο κι ενοχλητικό. Ωραίο αεράτο κοπλιμάν, του τζέντλεμαν.
Μπορούσε να κάνει κάτι ακόμα καλύτερο; Ναι, αμέ, μετά το κοπλιμάν να πει το εξής:
"Τώρα μόλις χτυπήσουμε τις κάρτες, θα ξανακατέβω να πάρω καφεδάκι, θές να σου φέρω κι εσένα;". 
Έτσι κάνουν οι άντρες οι πολιτισμένοι, είναι ευγενείς, γλυκομίλητοι και πρόθυμοι, δεν παριστάνουν τους μπαμπούλες που στέκονται από πάνω και καραδοκούν να κάνουμε κάτι λάθος για να μας μαλώσουν.

Περιττό να σας πω ότι η κοπέλα, δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηλίθιο που έφερε το Τέλος  του Κόσμου χωρίς να τον έχει ορίσει κανείς ΤέλοςτουΚόσμου τοποτηρητή. Περιττό να σας πω πως θα τον συγχωρήσει Μ.Θ (Μετά Θάνατον). Περιττό να σας πω ότι αυτός τα ίδια κάνει με όλες, οπότε δεν είναι σίγουρο ότι θα στραβωθεί ποτέ καμία αρκετά ώστε να το παραβλέψει, ούτε αποκλείουμε το χειρότερο, δηλαδή να είναι ακόμα πιο αυταρχικός και πιο ξερόλας όταν τον γνωρίζεις καλύτερα. 
Περιττό να σας πω πως καμία δεν έχει λόγο να ψάξει να βρει τι σόι φρούτο είναι αυτός ειδικά, που έχει δώσει δείγμα χαρακτήρος. Υπάρχουν άλλα 5.000.000 άντρες στην Ελλάδα. 

(γράφει η Melusine) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK