Το Τείχος στο μυαλό τους (βιβλιοπαρουσίαση)

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τον οίκο "εκδόσεις στο περιθώριο" το βιβλίο "το Τείχος στο μυαλό (τους) 30 χρόνια μετά από την Πτώση."



Το Τείχος για το οποίο μιλάμε είναι βέβαια το Τείχος του Βερολίνου, αυτό που χώριζε το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο κι έκοβε την Γερμανία στα δύο. Η πτώση του στις 9 προς 10 Νοεμβρίου του 1989 σηματοδότησε το τέλος του καθεστωτικού Κομμουνισμού στην Ευρώπη και αυτή η πτώση έως σήμερα συμβολίζει την πάλη των ανθρώπων για ελευθερία, απέναντι σε οποιοδήποτε δυνάστη. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η λέξη Πτώση με Π κεφαλαίο σημαίνει αυτό το ιστορικό γεγονός μόνο κι όχι μια οποιαδήποτε πτώση. 

Το βιβλίο είναι διαφορετικό από τα παρόμοια του είδους του, διότι συνδυάζει φωτογραφιών  του Δημήτρη Θεοδόση από το 2009 και 2011, δηλαδή του σύγχρονου Βερολίνου και του Κώστα Αργυρού από το 1989 και 1990. Ο Αργυρός είναι δημοσιογράφος που κάλυψε το περιστατικό. Συμπληρώνεται με κείμενα των Αντώνη Ξαγά, Θανάση Αντωνίου, Γιώργη-Βύρωνα Δαβού, Αντζης Σαλταμπάση, Πέτρου Τσαγκάρη και Techie Chan με αναμνήσεις από τον αντίκτυπο της Πτώσης εδώ και στην Γερμανία εκείνη την στιγμή και τελικά μακροπρόθεσμα. 


Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει πολύ καλά το τότε και τα κείμενα σφύζουν από ζωντάνια και άριστη διατύπωση. Η έκδοση είναι συνολικά είναι πολύ προσεγμένη και η τιμή εξαιρετική.  Ο αναγνώστης θα βγει σίγουρα κερδισμένος από την αγορά του.


(κείμενο και φωτογραφίες Melusine, με επεξεργασία πάνω στις φωτογραφίες του βιβλίου
1η φωτο: το εξώφυλλο σε αρνητικό
2η φωτό το διάσημο γκράφιτυ με τον Χόνεκερ και τον Μπρέζνιεφ σε ασπασμό με ονομασία "θεέ μου, βοήθησέ με να επιζήσω από αυτόν τον θανάσιμο έρωτα", με ψυχεδελικά χρώματα) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK