Ο στραγγαλισμός γυναικών ως βία και ως πρακτική του σεξ (μέρος 1ο)


Η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα που μόνο τα τελευταία 50-60 χρόνια και εξαιτίας των φεμινιστριών άρχισε να συζητιέται. Καινούργιες λέξεις που πριν δεν υπήρχαν επινοήθηκανγια να περιγράψουν ειδικά φαινόμενα, π.χ. "παρενόχληση", νόμοι προωθήθηκαν που άλλαξαν τα δεδομένα, π.χ. ο βιασμός και εντός του γάμου είναι πια ποινικά κολάσιμος, κι όμως δεν έχουμε τελειώσει διότι καινούργιες μορφές βίας γίνονται δημοφιλείς, οπότε καταπιανόμαστε με αυτές, για να τις αναδείξουμε και να τις αντιμετωπίσουμε. Μία μορφή βίας που απασχολεί το φεμινιστικό κίνημα τελευταία είναι η απόπειρα στραγγαλισμού των γυναικών, τόσο ως ξεχωριστό κομμάτι της ενδο-οικογενειακής βίας (ισχύει γενικώς για ζευγάρια, παντρεμένα και μή), όσο και ως πρακτική του σεξ. 

Σε ορισμένες χώρες της γης ο στραγγαλισμός εδω και λίγο καιρό αποτελεί ξεχωριστό αδίκημα, βρίσκεται εκτός του γενικού όρου "ενδοοικογενειακής βία" (domestic abuse),π.χ. στην Νέα Ζηλανδία που από 01/01/2019 διώκεται ξεχωριστά, γι αυτό και καταγράφεται ξεχωριστά στα αρχεία της Αστυνομίας, οπότε τώρα πια γνωρίζουμε λίγο περισσότερα για την έκταση του φαινομένου. Μέσα σε έξι μόλις μήνες απαγγέλθηκαν  736 κατηγορίες για στραγγαλισμό, στην χώρα αυτή. Παρακάτω βρίσκεται η μετάφραση του άρθρου του ιστότοπου Stuff της Νέας Ζηλανδίας που μπορείτε να διαβάσετε στο πρωτότυπο εδώ (https://www.stuff.co.nz/national/crime/116329529/shocking-rate-of-strangulation-by-young-men-could-be-linked-to-violent-pornography?fbclid=IwAR31qQLU1mrvwKw7_iyGS6SOwYJGRv3se9L-9JRthSK8cVL1oa-sRsZn2L8)


"Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΌΣ ΒΑΘΜΟΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ"
Οι ειδικοί λένε πως ο "συγκλονιστικός" βαθμός  στραγγαλισμού νέων γυναικών από νέους άνδρες θα μπορούσε να συνδεθεί με τη δημοφιλία  της βίαιης πορνογραφίας, η οποία κανονικοποιεί την βίαιη συμπεριφορά..
‘Οπως έδειξαν τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Stuff, κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους (2019) καταγράφηκαν από την Αστυνομία  σε μέσο όρο τέσσερις κατηγορίες περί ασφυξίας ή στραγγαλισμό την μέρα.
Περισσότερο από το ήμισυ - 55% - των δραστών ήταν άνδρες ηλικίας 20 έως 34 ετών. Το ίδιο ποσοστό των θυμάτων ήταν γυναίκες της ίδιας ηλικίας.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι από 20-34 ετών αποτελούν μόνο το 20% του συνολικού πληθυσμού. Η ίδια  ηλικιακή ομάδα κυριαρχεί επίσης και σε άλλες στατιστικές οικογενειακής βίας.
Συνολικά, η αστυνομία στοιχειοθέτησε 736 κατηγορίες για ασφυξία  και στραγγαλισμό από 01/2019 -06/2019. Η έκταση του προβλήματος κατέστη σαφής μόνο μετά την αλλαγή στην νομοθεσία  περί  οικογενειακής  βίας, δημιουργώντας ένα νέο και ξεχωριστό αδίκημα για τον περιορισμό της αναπνοής κάποιου. Ο νέος νόμος  τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2018.

Η επιθεωρητής Fiona Roberts, Διευθύντρια στο Τομέα Οικογενειακής Βλάβης του Εθνικού  Κέντρου Πρόληψης  της Βίας της αστυνομίας, δήλωσε ότι τα νούμερα είναι συγκλονιστικά αλλά απλώς αντανακλούν τη μεγάλη έκταση του προβλήματος.
Ενώ γενικά η οικογενειακή βία πλήττει τους πολίτες όλων των δημογραφικών ομάδων, τα υψηλά ποσοστά στραγγαλισμού από νέους άνδρες μπορεί να σχετίζονται με την έκθεση των νέων ανδρών στΗΝ διαγενεακή βία  και την επιθετική πορνογραφία.
Όπως δήλωσε η Φιόνα Ρόμπερτς "Αυτή η ομάδα ανθρώπων μεγαλώνει με το σκεπτικό ότι όλο αυτό ( η διαγενεακή βία κι η επιθετική πορνογραφία) είναι το φυσιολογικό».

Η Jane Drumm, επικεφαλής της φιλανθρωπικής κοινότητας Shine για την ενδοοικογενειακή βία, συμφώνησε ότι ο συνολικός αριθμός καταγγελιών  στραγγαλισμού είναι ανησυχητικός. Κατά το παρελθόν η απόπειρα στραγγαλισμού συντρόφου ή πρώην συντρόφου δεν είχε θεωρηθεί ως σοβαρή βία, παρά το γεγονός ότι αναγνωριζόταν  ως σημάδι- πρόδρομος για ανθρωποκτονία, είπε. "Πιστεύω ότι η βία κατά των ερωτικών συντρόφων έχει κανονικοποιηθεί μεταξύ πολλών ανθρώπων." Και η Drumm ανέφερε επίσης την διαγενεακή κακοποίηση (από γονείς σε παιδιά κι αντίστροφα),  την επιθετική πορνογραφία, καθώς και την κατάχρηση ναρκωτικών  ως πιθανές αιτίες για τον υψηλό αριθμό περιστατικών στραγγαλισμού.

Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Otago Dr Melanie Beres ειδικεύεται στην πρόληψη της σεξουαλικής βίας. Είπε ότι οι έρευνες δείχνουν  μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πορνογραφίας και της σεξουαλικής επιθετικότητας για ένα συγκεκριμένο υποσύνολο ανδρών που είχαν αντιλήψεις υποστηρικτικές του βιασμού.
Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ έκθεσης σε πορνογραφία και στραγγαλισμού, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες που να προσδιορίζουν  κατά πόσον ο στραγγαλισμός συνέβη κατά τη διάρκεια του σεξ.

Ο επικεφαλής της επιτροπής λογοκρισίας εξέφρασε ήδη από το 2017 την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι νέοι να ΑΝΑΙΣΘΗΤΟ-ποιούνται στην σεξουαλική βία, όταν μια έκθεση του Γραφείου Ταξινόμησης  Ταινιών και Λογοτεχνίας αποκάλυψε ότι οι έφηβοι βομβαρδίζονταν με «ανησυχητικό» περιεχόμενο. Μια έρευνα του Γραφείου Ταξινόμησης Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας που δημοσιεύθηκε και περιλάμβανε 2000 εφήβους,  διαπίστωσε ότι περίπου το 70% αυτών που είδαν πορνό περιγράφουν οι ίδιοι αυτό που είδαν ως βίαιες, επιθετικές ή χωρίς συναίνεση σεξουαλικές πράξεις."




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK