Υπάρχουν φεμινίστριες σωστές και λάθος;


Πολλές φορές σε συζητήσεις και αναρτήσεις, έρχεται στην επιφάνεια η επίκριση για φεμινίστριες που δεν είναι σωστές, είναι "λάθος" φεμινίστριες. Η κατηγορία αυτή εκτοξεύεται 1)προς γυναίκες που η ενασχόλησή τους με τον φεμινισμό έχει "ιδιοτελή" κίνητρα όπως την δημοσιότητα, 2) προς γυναίκες που "το τραβάνε πολύ" και βλέπουν παντού μισογύνηδες και 3) προς γυναίκες που (σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες) τα λόγια τους κι οι πράξεις τους απέχουν. Τι είναι λοιπόν ο φεμινισμός και ποιές είναι φεμινίστριες;


Ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα που αγωνίζεται για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισοτιμία ανδρών και γυναικών, επομένως παλεύει για την εξάλειψη της Πατριαρχίας. Είναι κίνημα που υπάρχει σε όλες τις χώρες της γης. Η Πατριαρχία σε κάθε χώρα παρουσιάζεται με διαφορετική μορφή, ανάλογα τις ειδικές πολιτικές, οικονομικές και θρησκευτικές συνθήκες, γι αυτό οι φεμινίστριες είναι αλληλέγγυες στις γυναίκες όλων των χωρών, αλλά έχουν καταρχάς να παλέψουν την πατριαρχία στην δική τους χώρα, όπως κι όλα τα υπόλοιπα κινήματα. 

Μέσα στον φεμινιστικό κίνημα υπάρχουν ρεύματα, όμοια όπως υπάρχουν στις πολιτικές ιδεολογίες (αναρχισμός, κομμουνισμός). Τα ρεύματα διαφέρουν κυρίως στο τι προκρίνουν ως πιο σημαντικό (το πολιτικό, το οικονομικό, ή το κοινωνικό πεδίο) και τις μεθόδους που προτείνουν για την εξάλειψη της πατριαρχίας. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές είναι μικρές, το 80% των αιτημάτων του φεμινιστικού κινήματος είναι κοινό για όλες τις φεμινίστριες, αφορά δηλαδή την σωματική ακεραιότητα και τον πλήρη σεβασμό των γυναικών. Αυτό είναι το κύριο αίτημα διότι δεν έχει εξασφαλιστεί, Οι γυναίκες (και τα παιδιά τους πολλές φορές) παγκόσμια και σε τεράστιους αριθμούς κακοποιούνται, βιάζονται, δολοφονούνται, κι από εκεί και πέρα, πλήττονται με διάφορους τρόπους οικονομικά περισσότερο από τους άντρες, έχουν μικρότερη πρόσβαση σε όλους τους διαύλους βελτίωσης της ζωής τους, ή σε πολιτικά αξιώματα, κλπ.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, ο φεμινισμός (όπως ο αναρχισμός) οραματίζονται μια κοινωνία που ακόμα δεν έχει υπάρξει, άρα κανείς δεν έχει από την κούνια του προσλαμβάνουσες παραστάσεις από αυτήν την κοινωνία, άρα κανένα άτομο δεν είναι εκ γεννετής φεμινιστ@, γι αυτό όλοι περνάνε μια μακρά διαδικασία, σκέψης, μελέτης, συζήτησης, συνειδητοποίησης κλπ. Οι γυναίκες γίνονται φεμινίστριες σταδιακά, από τότε δηλαδή που συνειδητοποιούν πως τις μεταχειρίζονται διαφορετικά από τα αγόρια και δυσμενώς. Η φεμινίστρια (ή ο αναρχικός) στα 18 είναι διαφορετικό άτομο από ό,τι στα 40. 

Υπάρχουν σωστές και λάθος φεμινίστριες; Οχι, όλες οι φεμινίστριες είναι σωστές, αρκεί να δηλώνουν ότι είναι φεμινίστριες (η δήλωση έχει σημασία επειδή έχει συνέπειες, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνεις εχθρούς μέσα στην πατριαρχία) και να παλεύουν όσο μπορούν για την εξάλειψη των ανισοτήτων. 

Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως η ορθή φεμινίστρια είναι πάνω από όλα ένας "καλός άνθρωπος ή ένας "σωστός άνθρωπος". Είναι έτσι; Οχι, δεν είναι έτσι. Από την Γη έχουν περάσει δισεκατομμύρια καλές γυναίκες και σωστοί άνθρωποι, αλλά δεν ήταν φεμινίστριες καθόλου. Και σήμερα υπάρχουν τέτοιες, οι μαμάδες μας ας πούμε, ή οι γιαγιάδες μας. Καλοί άνθρωποι είναι, αλλά έχουν σκυμμένο το κεφάλι και ωθούν και τις υπόλοιπες να σκύβουν το κεφάλι. Εξάλλου αυτά τα επίθετα "καλός" και "σωστός" είναι αφηρημένοι ορισμοί, για τον καθένα μας σημαίνει κάτι άλλο, ανάλογα με το ποιοί είμαστε εμείς που μιλάμε και κρίνουμε. Άλλο περιεχόμενο έχει ο σωστός για τον χριστιανό, άλλο για τον άθεο, άλλο για τον αναρχικό, άλλο για τον νεοφιλελεύθερο. Ο φεμινισμός είναι η μάχη κατά της πατριαρχίας, να το θυμόμαστε αυτό, όχι η καλοσύνη.

Άραγε μπορεί να ισχυρίζεται πως είναι φεμινίστρια μια γυναίκα που συντηρείται από έναν άντρα, π.χ. από τον σύζυγό της ή τον πατέρα της. Μπορεί, εάν παλεύει για ισονομία δική της και των υπολοίπων γυναικών, απλώς είναι πιο δύσκολο να πετύχει τον στόχο της προσωπικά. Το αίτημα πάντως του φεμινισμού για σεβασμό κι ασφάλεια των γυναικών περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες, αυτές που είναι αυτοδύναμες, αυτές που είναι οικονομικά εξαρτώμενες, εκείνες που είναι φεμινίστριες κι εκείνες που δεν είναι, δηλαδή ο φεμινισμός ενδιαφέρεται για όλες τις γυναίκες, ακόμα κι αν λίγες ενδιαφέρονται γι αυτόν. 

Από εκεί και πέρα, ναι, τα άτομα κρίνονται από τις πράξεις τους και τα λόγια τους, κι εμείς μπορούμε να τα απορρίψουμε ή να τα δεχτούμε. Εάν τα κριτήρια που εφαρμόζουμε είναι ίδια για άντρες και γυναίκες σεξουαλικά, κοινωνικά, οικονομικά, τότε είμαστε κι εμείς φεμινιστές. Αυτό είναι όλο. 

(γράφει η Melusine)
(artwork BuDhaGirl)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK