Δεν είσαι μισή


Η ιδέα πως όλοι ψάχνουμε το "άλλο μας μισό" για να ολοκληρωθούμε ως άτομα, ξεκίνησε από μια αφήγηση του Αριστοφάνη, η οποία αναφέρεται στο Συμπόσιο του Πλάτωνα. Ο Αριστοφάνης αφηγήθηκε πως ο άνθρωπος στην αρχή της δημιουργίας ήταν ένα διαφορετικό ον, ο Ανδρόγυνος, είχε 4 χέρια, 4 πόδια και πήγαινε όπου ήθελε κυλώντας, μέχρι που ο Θεοί τον έκοψαν στα δύο. Η Παλιά Διαθήκη επίσης αναφέρει πως ο πρώτος άνθρωπος ήταν ανδρόγυνος. 


Περάσαν χρόνια πολλά, αυτές οι αφηγήσεις ξεχάστηκαν,και ξαφνικά πριν από 40-50 χρόνια ξαναεμφανίστηκε στις αγγλικές ταινίες η φράση My significant other, μεταφρασμένο ελληνικά το άλλο μου μισό. Αν και ο όρος ισχύει για άντρες γυναίκες, ετεροφυλόφιλους κι ομοφυλόφιλους κατά τον Αριστοφάνη, στην αμερικάνικη κοινωνία περιορίστηκε η χρήση του στις γυναίκες και φαίνεται πως ο σκοπός της ζωής τους είναι και πρέπει να είναι, η εύρεση του "άλλου τους μισού". Οι γυναίκες στις ταινίες και στα μυθιστορήματα περιγράφονται ως μη ολοκληρωμένες προσωπικότητες, και βέβαια ως δυστυχείς εάν δεν έχουν βρει το άλλο τους μισό, έναν άντρα δηλαδή με τον οποίο θα κάνουν οικογένεια και παιδιά, σε μιά πλήρως μονογαμική σχέση, από εκείνες τις ονειρεμένες που κρατάνε για πάντα. 

Συμβαίνει λοιπόν με αυτήν την φράση ό,τι συμβαίνει με τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες, μεγαλώνεις ακούγοντας πως είσαι μισή έως ότου βρεις το άλλο σου μισό και πράγματι, εσωτερικεύεις το μήνυμα, και αισθάνεσαι λες και είσαι μισή. Τα εργασιακά επιτεύγματα, η άνθιση στον καλλιτεχνικό τομέα και η ενασχόληση με τα κοινά, δεν αρκούν για να βγάλουν από την μοναχική γυναίκα το κοινωνικό στίγμα της μαγκούφας, αλλά και την εντύπωση που έχει πολλές φορές αυτή η ίδια πως είναι μισή, πως εάν έβρισκε την αδερφή ψυχή, η ζωή θα ήταν τέλεια. Η προσδοκία ενός φανταστικού άλλου μισού παρμένου από την Μυθολογία, μπορεί να δηλητηριάσει μια ζωή πραγματική γεμάτη στόχους που επιτεύχθηκαν.

Μην ακούτε κανέναν. Δεν υπάρχει το άλλο σας μισό, γιατί δεν είναι καμία μισή . Κάθε γυναίκα είναι ολόκληρη κάθε στιγμή της ζωής της, ως άνθρωπος, ως προσωπικότητα, ως πολίτης. Μη αφήνετε κανέναν να σας μιλάει λες και είστε ελλιπής, να σας αποδίδει μειωμένο σεβασμό, να σας φέρεται με απαξίωση. Διεκδικείστε από όλο τον κόσμο όλα όσα δικαιούστε: τον πλήρη σεβασμό στο πρόσωπό σας.

(γράφει κι επεξεργάζεται το αγγλόφωνο σκίτσο η Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK