Οι σεξουαλικές ταυτότητες ως πορνό θέαμα


Αυτή είναι μια φωτογραφία που έχω ξαναχρησιμοποιήσει σε κείμενο κι ο λόγος είναι πως την σιχαίνομαι. Για εμένα είναι λάθος για χίλιους λόγους. Ο πρώτος είναι πως η κοπέλα υποβιβάζει με τα λόγια της το μάθημα του Πανεπιστημίου σε κουβέντα καφενείου. Ο δεύτερος είναι πως με την απάντησή της μεταφέρει την κουβέντα από τον κοινωνικό και πολιτικό χώρο, στο πορνό. Τι δείχνει η φωτογραφία αυτή;

Δείχνει μια νέα γυναίκα που όπως μας ανακοινώνει:
"Σήμερα ο καθηγητής με ρώτησε πώς βλέπω τις λεσβιακές σχέσεις. Προφανώς "σε ταινίες υψηλής ευκρίνειας", δεν ήταν η σωστή απάντηση."

Μπορούμε αν θέλουμε να φανταστούμε την σκηνή και νομίζω πως οι περισσότεροι φαντάζονται από εδώ την όμορφη /νέα /τολμηρή /προοδευτική γυναίκα που ομολογεί δημοσίως  πως βλέπει λεσβιακό πορνό, κι από εκεί τον καθηγητή, πιθανόν με τα μούτρα ξινισμένα, γιατί είναι συντηρητικούρα, είναι μεγάλος, κλπ.  Για τον καθηγητή δεν είμαι σίγουρη, για την κοπέλα όμως είμαι, τι πιο προοδευτικό από μια γυναίκα που βλέπει λεσβιακό πορνό; Σωστά;

Καθόλου σωστά.  Δεν κάνω την ίδια ανάγνωση στο περιστατικό, δεν βλέπω καμια προοδευτική γυναίκα, γιατί δεν βλέπω τίποτα προοδευτικό στο πορνό. Το πορνό έχει ως κεντρικό θέμα του την άνιση κατανομή εξουσίας στο σεξ και σε πολλές περιπτώσεις την αποθέωση και σεξουαλικοποίηση της βίας του κυρίαρχου προς τον κυριαρχούμενο. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που ο ένας από τους συμμετέχοντες βρίζει κι εξευτελίζει, ενώ ο άλλος βρίζεται κι εξευτελίζεται. Τίποτα προοδευτικό δεν υπάρχει σε αυτα, η βία κι η καταπίεση είναι τα συντηρητικότερα και παλιότερα στοιχεία της ιστορίας του κόσμου. Υποτίθεται πως οι θεατές διαχωρίζουν την ταινία από την πραγματικότητα κι αντιλαμβάνονται πως στην αληθινή ζωή οι ετεροσεξουαλικές γυναίκες δεν φέρονται όπως στο πορνό, ούτε οι λεσβίες φέρονται όπως στο πορνό, ούτε οι γκέη, ούτε κανείς. Λέω "υποτίθεται" διότι δεν νομίζω πως μετά από καιρό είναι ακόμα κάποιος ικανός να διαχωρίσει την πραγματικότητα από την αναπαριστούμενη ζωή στην οθόνη. Πιστεύει πως η αναπαράσταση στο πορνό είναι η πραγματικότητα γενικά, απλώς συμβαίνει κάπου αλλού, σε κάποιους άλλους- αφού  ο ίδιος είναι τρομερά άτυχος και πέφτει όλο πάνω στους ξενέρωτους στην δικιά του ζωή. 

Εδώ ειδικά, στην φωτογραφία μας, που το ετεροσεξοουαλικό άτομο σχηματίζει γνώμη για μια σεξουαλική ταυτότητα, η βλάβη από το πορνό είναι σημαντική. Τι είναι οι λεσβίες για το πορνό, πώς αναπαρίστανται;  Είναι κάτι εντελώς ακατανόητες γυναίκες που το μυαλό τους το έχουν όλο στο σεξ και δεν χάνουν ευκαιρία για σεξ, είτε στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου, είτε στο γραφείο την ώρα που βγάζουν φωτοτυπίες, είτε την ώρα που μαζεύουν μαργαρίτες στα χωράφια, είτε την ώρα που μαγειρεύουν, κι οι οποίες ενώ υποτίθεται δεν επιθυμούν άντρες, σε όλες τις ταινίες εκτός από το ότι ακούν από άλλες γυναίκες εκστατικές τα βρισίδια και τα παλιόλογα (που είναι στανταράκι στο ετεροσεξουαλικό πορνό), αυτές επίσης αναζητούν μανιωδώς ένα αντρικό πέος, όμως πλαστικό και δεμένο πάνω στην σύντροφό τους. Μετά από καμια δεκαριά ταινίες λεσβιακού πορνό, σου δημιουργείται η απορία γιατί οι λεσβίες δεν κάνουν σεξ με άντρες. Στο κάτω -κάτω οι άντρες έχουν το αληθινό πέος, το ζεστό, από σάρκα, το original. Συν όλα τα άλλα στα αισθησιακά φιλμ οι λεσβίες συναντώνται σε περίεργους συνδυασμούς, ή μια μαθήτρια με την θετή μητέρα της που έχει διπλάσια ηλικία, ή δέκα μαθήτριες όλες μαζί δίπλα από την πισίνα του κολεγίου. Να το παραδεχθούμε, στα πορνό είναι λιγο ηλίθιες αυτές οι λεσβίες, αν όχι και γελοίες με την μονομανία τους για το πέος και τις επιλογές τους σε ερωτικούς πατρενέρ.

Ετσι είναι οι λεσβίες στην αληθινή ζωή; Οχι βέβαια, καθόλου. Οι λεσβίες είναι καταρχάς άνθρωποι. 'Ανθρωποι με πλήρη ζωή: μπαίνουν στα λεωφορεία, πάνε στην δουλειά, ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ, μαγειρεύουν, σιδερώνουν, βλέπουν ταινίες, διαβάζουν,  έχουν φίλους που πίνουν καφέ μαζί τους και γονείς που τους επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα, έχουν πολιτικές οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν. Μερικές λεσβίες έχουν παιδιά από τον γάμο τους που ζουν μαζί τους,  γι αυτό και κάνουν ό,τι οι άλλες μανάδες: τα διαβάζουν, τα κάνουν μπάνιο, τους δίνουν τα φάρμακά τους όταν είναι άρρωστα, τα πάνε στα παιδικά πάρτυ και περιμένουν απέξω, τα πάνε στο μπαλέτο ή το μπάσκετ. Οσο για το σεξ, εκεί είναι επίσης σαν όλο τον κόσμο, πότε έχουν όρεξη, πότε δεν έχουν, πότε είναι κατάκοπες με τις πολλές δουλειές ή το πολύ διάβασμα για την εξεταστική και πότε έχουν πολύ κέφι για παιγνίδι, πότε είναι ελεύθερες κι ανοιχτές σε προτάσεις,  και πότε είναι ερωτευμένες και μονογαμικές. Όλη η διαφορά είναι μόνο στο ότι δεν τους αρέσουν οι άντρες για σεξ, όμως η ζωή τους δεν περιστρέφεται γύρω από το σεξ, περιστρέφεται όπου και των υπολοίπων όλων μας. 

Έχουμε κάτι να ωφεληθούμε ως κοινωνία από τους ανθρώπους που σχηματίζουν εικόνα για τις σεξουαλικές ταυτότητες από το πορνό; Είναι πράγματι προοδευτική η σκέψη τους κι αυτό οφείλεται στην εξοικείωσή τους με τις σεξουαλικές ταυτότητες μέσω του πορνό; Όχι, έχουμε μόνο να χάσουμε. Οι σεξουαλικές ταυτότητες δεν είναι πορνό θέαμα,  δεν έχουν την χυδαιότητα, την φτήνια και τον υποβιβασμό των προσωπικοτήτων που χώνει στο κεφάλι μας το πορνό. Η λεσβία δεν είναι ένα αιδοίο που ψάχνει ένα πλαστικό πέος. Ο γκέη δεν είναι ένας πρωκτός που αναζητάει το γιγαντιαίων διαστάσεων αντρικό μόριο. Κανένας σεβασμός δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ για τις λεσβίες και τους γκαίη στους θιασώτες του πορνό, διότι βλέπουν πάντα τους ομοφυλόφιλους να καθυβρίζονται, να παρακαλάνε, να κλαψουρίζουν, να κάνουν όλα όσα δεν εμπνέουν σεβασμό. Αντιθέτως, στο κεφάλι των θεατών μπαίνει η απαξίωση για τον ομοφυλόφιλο, εκλαμβάνουν  την ταινία ως ένδειξη για τις βαθύτερες ποιότητες του χαρακτήρα των ομοφυλόφιλων, το ομοφυλόφιλο άτομο είναι κυρίως αυτό  που ψάχνει συνέχεια ένα πέος, πλαστικό ή αληθινό. 

Επομένως, μην εκλαμβάνετε ως προοδευτικά τα άτομα που κάνουν πορνό πλακίτσα με τις σεξουαλικές ταυτότητες. Αποδοκιμάστε τα, γιατί η ζωή δεν είναι πλάκα, ούτε η δικιά μας, ούτε των ομοφυλόφιλων. 

(γράφει η Melusine)


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK