Αποφθέγματα ενδυνάμωσης: η συνταγή για να παλεύεις μόν@ σου, σαν καλαμιά στον κάμπο.

Eχετε προσέξει ότι οι μισές αναρτήσεις στα social media είναι inspirational quotes; Ολες τείνουν στην αυτοδυνάμωση και την φιλόδοξη εσωτερική στοχοθεσία. Χμ...


Είναι γεγονός πως μια τρυφερή παιδική ηλικία και δυό καλοί φίλοι μπορούν να βοηθήσουν πολύ να μεγαλώσουμε ως άτομα με αυτοπεποίθηση, αλλά είναι επίσης γεγονός πως η αυτοπεποίθηση οφείλεται εξίσου σε αντικειμενικούς παράγοντες. Οι άνθρωποι γεννιούνται άνισοι σε ομορφιά, σε δεξιότητες, σε υγεία και σε οικονομική τάξη. Πόση αυτοπεποίθηση να έχει ένας παχύς, ανάπηρος, φτωχός άνθρωπος; Και ναι, ας υποθέσουμε πως για κάποιο λόγο ο ίδιος νομίζει πως είναι ο καλύτερος του χωριού; Τι σημαίνει αυτό; Πώς ξαφνικά θα δημιουργηθούν ράμπες για να περνάει, θα του δοθούν ηλεκτρικά αμαξίδια σε όλα τα χρώματα -ασσορτί με την γκαρνταρόμπα του- και της μόδας θα γίνουν οι στάσεις του σεξ που είναι ιδανικές για ανάπηρους;  Όχι. Μπορεί να νομίζει ότι είναι ο πρώτος του χωριού, αλλά θα είναι πάλι μόνος του, κλεισμένος στους 4 τοίχους του σπιτιού του. 

Τα προβλήματα που συναντάμε όλ@ μας, δεν οφείλονται στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, είναι συστημικά. Δεν αντιμετωπίζονται με εσωτερική επανάσταση, ούτε αντιμετωπίζονται από μεμονωμένα άτομα. Αυτός ο κόσμος είναι χτισμένος πάνω στις ανισότητες, είναι χωρισμένος σε εξουσιαστές κι εξουσιαζόμενους. Η σημαντικότερη ανισότητα είναι η οικονομική επιφάνεια, το φύλο κι η εθνικότητα έρχονται μετά και η σεξουαλική ταυτότητα πολύ παρακάτω. Γα την ακρίβεια, το φύλο, η εθνικότητα και η σεξουαλική ταυτότητα δεν παίζουν κανένα ρόλο αν είσαι πλούσιος, θα περάσεις απίθανα όπως και να έχει. Το φύλο, η εθνικότητα κι η σεξουαλική ταυτότητα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες ανάλογα με το πόσο φτωχ@ είσαι.

Τα προβλήματα που συναντάμε εμείς οι πολλ@, δηλαδή τα εργασιακά, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η ομοφοβία λύνονται με την οργάνωση των ατομικοτήτων  σε μεγάλα σύνολα.  η Επανάσταση για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι συλλογική. Οι καταπιεστικές δομές της κοινωνίας αλλάζουν από την πίεση των μεγάλων ομάδων, από συλλογική δράση. Χρειάζονται σχέδιο, οργάνωση, υπομονή κι επιμονή. Ακόμα κι όταν επιτυγχάνονται βελτιώσεις ή αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων εξουσίας, όλα αυτά μπορούν αν ανατραπούν ή τουλάχιστον, να δουν πισωγυρίσματα. Το βλέπουμε στην Ελλάδα όλοι μας στα εργασιακά από το 2010  και μετά. Το βλέπουμε επίσης στον ορισμό του βιασμού στο νέο νομοσχέδιο -που είναι προς ψήφιση. 

Γι αυτό μην δίνετε μεγάλη σημασία στα inspirational quotes. Δεν μας λείπει η έμπνευση κι η αυτοπεποίθηση, μας λείπει η οργάνωση. 

υ.γ.: ίσως προσέξατε ότι στις εκ γενετής ανισότητες δεν ανέφερα καθόλου την εξυπνάδα. Ναι, η εξυπνάδα σπανιότατα είναι ο λόγος που κάποιος πετυχαίνει στην ζωή. Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ είναι μόνο ένας, γι αυτό, δεν χρειάζεται να τον σκεφτόμαστε καθόλου. 

(γράφει η Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK