Κάτσε να σου εξηγήσω, είσαι χαζή και δεν καταλαβαίνεις

Ένα από τα πιο συνηθισμένα υποτιμητικά πράγματα που συμβαίνουν στις γυναίκες, είναι το mansplaining, δηλαδή οι άντρες που δεν αντιλαμβάνονται την διαφωνία των γυναικών ως διαφωνία, αλλά ως έλλειψη γνώσης ή/και ως έλλειψη ευφυίας των γυναικών, γι αυτό είναι πρόθυμοι να «εξηγήσουν» στις γυναίκες ποια είναι η πολύπλοκη αλήθεια. Η συνηθισμένη φράση με την οποία ξεκινάει ο άντρας το mansplaining είναι μία από τις παρακάτω:
1) «δεν κατάλαβες καλά»
2) «ακόμα να καταλάβεις;»
3) «Κάτσε να σου εξηγήσω»
 Το Wikipedia ορίζει το Mansplaining ως συνδυασμό των λέξεων man (άνδρας) και explaining (εξήγηση) και ορίζεται ως "η πράξη του να εξηγείς κάτι σε κάποιον, συνήθως ένας άνδρας σε μια γυναίκα, με τρόπο περιφρονητικό ή κηδεμονικό (πατροναριστικό)." Η Λίλι Ρόθμαν του αμερικανικού περιοδικού The Atlantic ορίζει το mansplaining ως "το να εξηγείς χωρίς καμία υπόληψη περί του γεγονότος ότι ο επεξηγούμενος γνωρίζει περισσότερα από τον επεξηγητή, που συχνά συμβαίνει από έναν άνδρα σε μια γυναίκα" και η συγγραφέας και δοκιμιογράφος Ρεμπέκα Σόλνιτ αποδίδει το φαινόμενο σε ένα συνδυασμό "υπέρμετρης αυτοπεποίθησης και αστοιχειοσύνης". 

Το manslainingαι είναι τρομερά υποτιμητικό, διότι πάντα υπονοεί πως δεν διαθέτεις την νόηση ή τις πληροφορίες που χρειάζεται για να καταλάβεις πραγματικά. Το χρησιμοποιούν άντρες που δεν αναγνωρίζουν πως βρίσκονται σε συζήτηση μεταξύ ίσων, δεν αντιλαμβάνονται πως μπορούν να πουν μόνο την γνώμη τους, αλλά αντιθέτως η εντύπωσή τους είναι πως ξέρουν κάτι παραπάνω από εσένα, θα σου το πουν και θα συνταχθείς με την δική τους γνώμη, δηλαδή θα αναγνωρίσεις την αυθεντία τους.

Ως γυναίκα έχω βρεθεί άπειρες φορές στην θέση αυτή, πρώτα από όλα σε πολιτικά ζητήματα. Καταλαβαίνω αμέσως πόσα γνωρίζει αυτός που θέλει να μου εξηγήσει: πόσα βιβλία και ποια έχει διαβάσει, αν ήταν ποτέ σε πολιτικές οργανώσεις και ποιες περίπου, αν ήταν στην άμεση δράση ή στην θεωρητική ανάλυση. Δεν είναι δύσκολο βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σχεδόν καμία θεωρητική κατάρτιση και δεν ήταν ποτέ μέλη πολιτικής οργάνωσης. Κι όμως, αυτοί οι άντρες που εγώ ξέρω πολύ καλά τι ΔΕΝ ξέρουν, είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και θέλουν να μου εξηγήσουν. Είναι εντελώς σίγουροι πως η γνώμη τους για το Χ πολιτικό ζήτημα είναι η σωστή, και μάλιστα είναι τόσο σωστή που μόνο κάποιος χαζός όπως εγώ δεν την συμμερίζεται, γι αυτό μου λένε «δεν κατάλαβες» αντί να σκεφτούν ότι κατάλαβα αλλά διαφωνώ. 

Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ως φεμινίστρια έχω βρεθεί στην θέση να μου «εξηγούν» οι άντρες ακόμα περισσότερες φορές φεμινιστικά ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες μόνο και κανέναν άλλον, όπως π.χ. τις γυναικολογικές εξετάσεις, την περίοδο και την αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής. Λέω «ακούγεται απίστευτο» διότι βρίσκω ανεξήγητο πώς κάποιος που ποτέ δεν βρέθηκε με τα πόδια ανοιχτά στο εξεταστήριο του γυναικολόγου, ή κάποιος που ποτέ δεν του έβαλαν καυτό κερί και ταινία για να του ξεκολλήσουν τις τρίχες της ευαίσθητης περιοχής, νομιμοποιεί στο κεφάλι του το ότι έχει γνώμη για το ζήτημα.

Κι όμως. Είναι απίστευτος ο αριθμός των αντρών που δεν επιτρέπουν καν στις γυναίκες να θεωρούν αυτά τα ζητήματα, γενικώς «ζητήματα». Εκείνοι δεν τα βρίσκουν άξια λόγου, δεν τα βρίσκουν αρκετά σοβαρά για να ασχοληθεί το φεμινιστικό κίνημα μαζί τους και (εννοείται) οι άντρες ξέρουν πολύ καλά ποια είναι τα ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί ο φεμινισμός. Ποια είναι τα σοβαρά ζητήματα; Εκτός από τον βιασμό, κανένα άλλο, ο υπόλοιπος αγώνας των φεμινιστριών πρέπει να είναι κοινός με των αντρών (ταξικός). Στην αταξική κοινωνία, όλα θα λυθούν αυτομάτως μόνα τους κι αν τυχόν ποτέ δεν έρθει, εμείς οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουμε τόση φασαρία για ψιλοπράγματα και βλακείες.

Η γνώμη μου για όλο το mansplaining είναι πως είναι πολύ χαρακτηριστικό σημάδι των σεξιστών και μάλιστα έχω φτιάξει με το μυαλό μου ένα mainsplaining- όμετρο :
1 «δεν κατάλαβες» ή «να σου εξηγήσω» στην συζήτηση είναι σεξισμός,
2 ή περισσότερα είναι μισογυνισμός.

Οσοι άντρες δεν το καταλάβατε μέχρι σήμερα, σας ενημερώνω πως δεν σας όρισε κανένας δάσκαλο, ούτε καμία δήλωσε πως γίνεται μαθήτριά σας. Κρατήστε την σοφία σας για τον εαυτό σας. Έχουμε μυαλό κι εξηγούμε την ζωή μόνες μας.
(υπογράφει η Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK