Ο μοντέρνος σεξιστής του 2019.

Αυτό το κείμενο μπορεί να φαίνεται περιττό, όλες ξέρουμε τι είναι ο σεξιστής, σωστά; Ναι, ξεχωρίζουμε τον σεξιστή-άνθρωπο των σπηλαίων, με τα πολύ φανερά σημάδια, τα κραυγαλέα, αυτά που συνδέονται με τους μάτσο άντρες, τους βαρείς κι ασήκωτους, τους "άντε στην κουζίνα να πλύνεις κανα πιάτο". Εμείς έχουμε φίλους κι εραστές μοντέρνους, πολιτισμένους, μπορεί και άκρως προοδευτικών πολιτικών αντιλήψεων, αντιεξουσιαστές κλπ. Είναι δυνατόν κι αυτοί να είναι σεξιστές; Ποιά είναι τα μικροπράγματα που μαζεύονται και μας δίνουν τελικά έναν σεξιστή, απλώς του 2019, όχι του 1950;

* Ο σεξιστής κάνει κοπλιμάν στις γυναίκες για την εμφάνισή τους, μόνο. Ποτέ δεν θα παραδεχθει ότι μια γυναίκα είναι πιο έξυπνη, πιο καλλιεργημένη και πιο ικανή στον εργασιακό τομέα, σε σχέση με  οποιονδήποτε άντρα και ειδικότερα από αυτόν τον ίδιο. Οχι μόνο εσείς σε σχέση με αυτόν, καμία απολύτως γυναίκα σε σχέση με αυτόν. 
* Με ευκολία παραδέχεται πως οι γυναίκες στα 20 είναι πιο ώριμες από τους άντρες, ή πως όταν αρρωσταίνουν οι άντρες κάνουν σαν παιδιά.
*Ποτέ μα ποτέ δεν θα παραδεχθεί ότι γνωρίζει μια γυναίκα οδηγό καλύτερη από τον ίδιο. 
*Στην μέση μιας παρέας που αναρωτιέται πού να πάει για βόλτα, δεν θα δώσει καμία σημασία  στις προτάσεις των γυναικών.  
*Σε μια συζήτηση πολιτική, δεν θα ρωτήσει την γνώμη καμίας γυναίκας, κι αν τυχόν εκείνη την πει μόνη της, θα συνεχίσει την κουβέντα με τον διπλανό του,  λες κι η γυναίκα δεν μίλησε. 
*Σε συνελεύσεις πολιτικού χαρακτήρα που η τοποθέτηση όλων των μελών είναι υποχρεωτική, θα βρει την ώρα που μιλούν οι γυναίκες για να κοιτάξει το κινητό του ή να πει χαμηλόφωνα αστεία με τον διπλανό του. 
* Για τον έναν ή τον  άλλο λόγο, χλευάζει όλες τις γυναίκες πολιτικούς σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο και υπαινίσσεται πως οι στενές σχέσεις τους με υψηλά ιστάμενους άντρες τους έφεραν σε υψηλές θέσεις.
*Χρησιμοποιεί την λέξη πουτ@να για γυναίκες που δεν βιοπορίζονται από την πορνεία, αλλά έχουν δραστήρια σεξουαλική ζωή. Χρησιμοποιεί την λέξη Κ@ργιόλα για τις γυναίκες που τον νευρίασαν στην Τράπεζα, στην ΔΟΥ, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ.  Χρησιμοποιεί την λέξη πουστι@ για τις ατιμίες.
*Βρίσκει γελοίες και γυναικουλίστικες τις εκπομπές Top Model, ή ψηλομύτικες και κοιμισμένες τις καλλιτεχνικές εκπομπές, αλλά δεν βρίσκει τίποτα μεμπτό στην Αθλητική Κυριακή, ενώ την εκπομπή του Τάκη Τσουκαλά την βρίσκει cult.  
*Εχει φίλες, έχει ερωμένες, διατείνεται πως κατανοεί πως το όχι σημαίνει όχι, ωστόσο υπάρχουν γυναίκες που λέει ότι τον έβαλαν στο friendzone.  
*Στις αισθηματικές σχέσεις του, με διάφορα προσχήματα αποτρέπει την γυναίκα να διατηρεί δικές της φιλικές σχέσεις στις οποίες αφιερώνει χρόνο από αυτόν που θα έδινε στον ίδιο. Σε προχωρημένα στάδια σεξισμού, την αποτρέπει, γκρινιάζει, παραπονιέται ακόμα και για τον χρόνο που δίνει η γυναίκα στην οικογένειά της. 
*Μπορεί την μέρα που γνωριστήκατε να χορεύατε στην μπάρα ενός μπήτς μπαρ φορώντας στρινγκ μαγιό, πάντως τώρα που έχετε δεσμό περιμένει πως θα προσθέσετε αρκετό ύφασμα στο μαγιό σας, αν όχι για άλλο λόγο, τουλάχιστον διότι το στρινγκ "δεν σας πηγαίνει όσο παλιότερα". 
*Στην σεξουαλική του ζωή διατείνεται πως το κρεββάτι είναι αυτόνομος χώρος, πράγμα που σημαίνει πως οφείλετε να αποδεχθείτε την συμπεριφορά του εκεί (τελείως ή μερικώς) χωρίς να  θεωρείτε αυτήν την συμπεριφορά αποκαλυπτική για τον χαρακτήρα του. 
*Μπορεί να είναι από πολύ συντηρητικός έως πολύ προοδευτικός, όμως κοινή συνισταμένη των προτιμήσεών του είναι καταρχάς η ικανοποίησή του και η διατήρηση της κατοχής του σώματός σας.
*Βεβαίως και καταλαβαίνει ότι στις σεξουαλικές πρακτικές πρέπει να υπάρχει συναίνεση, όμως κάθε φορά που αρνείστε κάτι δεν παραλείπει να σας πει πως το κρεββάτι είναι χώρος συμβιβασμών, οι εραστές δεν κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους, αλλά προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του παρτενέρ τους όσο γίνεται. *Πιθανόν να σας ωθεί σε ομοφυλοφιλικά παιγνίδια με άλλες γυναίκες (εφόσον αυτά γίνονται μπροστά του), όμως θα πέσει κι από το μπαλκόνι εάν τον εγκαταλείψετε για μια άλλη γυναίκα. 
*Μέσα στον γάμο, του φαίνεται αυτονόητο πως πολύ μεγάλο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος θα πάει στην αγορά του καλού αυτοκινήτου/μηχανή για εκείνον, ενώ πολύ μικρότερο ποσόν ή καθόλου για δικό σας αυτοκίνητο, και πρόσθετα χρήματα θα διατεθούν για όποιο χόμπυ έχει: εισιτήρια διαρκείας για την ομάδα, όπλα και σφαίρες για το κυνήγι, μάσκες και στολές για την  κατάδυση, απίστευτα ποσά για γκάτζετ.
*Ο σεξιστής άντρας θα επωμιστεί άνετα το πήγαινε- έλα των παιδιών στα φροντιστήρια και τα μπάσκετ, αλλά είναι αδύνατο να κάνει το κομμάτι εκείνο που χρειάζεται "γυναικείες" αρετές όπως η υπομονή, δηλαδή την ορθογραφία, την ζωγραφική κι όλο το διάβασμα των παιδιών. 
*Θα εξηγήσει όλους τους πρόωρους θανάτους παντρεμένων γνωστών του από  προβλήματα υγείας με διάφορα "τον έφαγε η γυναίκα του με την γκρίνια της", ενώ για όλους τους φίλους του που χώρισαν φταίει πάντα η παρδαλή/ οπισθοδρομική, τεμπέλα/ εργασιομανής, τσιγκούνα/ σπάταλη γυναίκα του γνωστού που προκάλεσε  τους καυγάδες και την απομάκρυνση του ζευγαριού. Εάν δεν φταίει αυτή, θα φταίει η μάνα της. 
*Οι απιστίες στα γνωστά του ζευγάρια εξηγούνται με δυό τρόπους, εάν ο άντρας είναι άπιστος, η σύζυγός του έφταιγε που παράτησε τον εαυτό της. Εαν η γυναίκα ήταν η άπιστη, τότε αυτή φταίει που δεν κατάλαβε για ποιό λόγο παντρευόμαστε και γκομένιζε την ώρα που ο άντρας κοιτούσε την δουλειά και το σπίτι του. 
*Εαν μετά το διαζύγιο έχει γνωστούς του άντρες που δεν πληρώνουν την διατροφή, θα πει "ο Φάνης πραγματικά δεν έχει, η οικοδομή/ τα αυτοκίνητα/ το εμπόριο πάει κατά διαόλου". Εάν η γυναίκα έχει φύγει αφήνοντας τα παιδιά πίσω, θα πει "μάνα είναι αυτή; πώς θα τα μεγαλώσει μόνος του ο Φάνης; κατεστραμμένοι άνθρωποι θα βγούνε". 
*Φυσικά είναι εναντίον της βιας προς τις γυναίκες, όμως σε πραγματικά περιστατικά βίας του φιλικού του κύκλου συμπεριφέρεται ως εξής: για γνωστούς του άντρες που βρίζουν την σύντροφό τους δημοσίως, λέει "εγώ δεν ανακατεύομαι στο ζευγάρι, θα λύσει τα προβλήματα του μόνο του'. Όταν τα πράγματα φτάσουν στο ξύλο, θα πει "ο  Φάνης είναι καλό παιδί αλλά τον τσιγκλάει συνέχεια". Κι αν μια μέρα ο Φάνης την σκοτώσει, θα πει "πολύ λυπηρό, έπρεπε να τον έχει παρατήσει από χρόνια'. 
Αυτα είναι τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου σεξιστή που μοιάζει εκ πρώτης όψεως με σύγχρονο προοδευτικό άντρα. Δεν έχει τίποτα που να κάνει μπαμ από μακριά, ωστόσο είναι ακομα κάποιος που δεν αναγνωρίζει την γυναίκα ως ισότιμή του σε τίποτα, δεν εκτιμά την γνώμη της σε τίποτα, δεν της αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στον ίδιο βαθμό που το αναγνωρίζει στον εαυτό του, ενώ της φορτώνει διάφορες ευθύνες με το ένα ή το άλλο πρόσχημα, μεταξύ άλλων της ικανοποίησης των αναγκών του. Η διαφορά του με τον αληθινά προοδευτικό άντρα είναι στις λεπτομέρειες, αυτές προσέξτε. Αν μαζέψετε τα λόγια του σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις, θα βρείτε ποια είναι τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις του και πώς σκέφτεται τις γυναίκες και τους άντρες.
Οπως πολύ αποκαλυπτικά έλεγε ένας γνωστός σεξιστής που παράτησε τα one night stand στα 30 του και δημιούργησε μόνιμο δεσμό -αλλά παραμένει σεξιστής- "με τα one night stand πηδάς πολλές γυναίκες, με την μόνιμη σχέση έχεις τουλάχιστον μία γυναίκα που μπορείς να πηδάς πάντα, ενώ αν αρρωστήσεις, θα τσακιστεί να σου φτιάξει μια σουπίτσα". 

(υπογράφει η Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK