Ο μύθος της αυτοδιάθεσης του σώματος

 

Η Αμερική ταλανίζεται από διαδηλώσεις μετά την πρόσφατη ανατροπή της δικαστικής υπόθεσης Roe vs Waden, η οποία το 1973 αναγνώρισε το δικαίωμα στην άμβλωση στις γυναίκες των 50 Πολιτειών των ΗΠΑ. Για τις Αμερικάνες η άμβλωση το 2022 δεν είναι πια κατοχυρωμένη συνταγματικά, αλλά επαφίεται στις Πολιτείες να διευκρινίσουν εάν και πότε επιτρέπεται. 
Το κύριο επιχείρημα για όσους διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση είναι η αυτοδιάθεση του σώματος, ή όπως λένε οι αμερικάνοι bodily autonomy. Το βασικό πλακάτ ων διαδηλώσεων γράφει "Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή" (my body, my choice). 
Η αυτοδιάθεση του σώματος είναι ένας μύθος, ένας όρος χρήσιμος  για ακαδημαϊκές συζητήσεις και διδακτορικά. Στην αληθινή ζωή αυτοδιάθεση  υπάρχει μόνο για τους πολύ ευκατάστατους ανθρώπους της Δύσης. Οι υπόλοιποι, ανάλογα με την χώρα και την στιγμή, χάνουν τον έλεγχο του σώματός τους που περνάει στο Κράτος, άλλες φορές αναγκάζοντάς τους να κάνουν πράγματα παρά την θέλησή τους κι άλλες απαγορεύοντάς τους να κάνουν στο σώμα τους αυτά που θέλουν.

Καταρχάς πλήρη αυτοδιάθεση σώματος σε όλες τις χώρες έχουν μόνο οι ενήλικοι, οι ανήλικοι χρειάζονται γονική συναίνεση σε όσα θέλουν να κάνουν  και γονική επίβλεψη για όσα πρέπει να κάνουν. Θεωρητικά είναι λογικός αυτός ο περιορισμός: πρέπει να είσαι ώριμος ώστε να αποφασίσεις σωστά. Στην Αμερική όμως και στην πράξη,  αν είσαι 16 χρονών χρειάζεσαι γονική συναίνεση για να κάνεις τατουάζ, αλλά δεν την χρειάζεσαι αν στα 13 θέλεις να κάνεις φυλομετάβαση -για την ακρίβεια, οι γονείς σου χάνουν την γονεϊκή επιμέλειά σου κι αυτή περνάει στο Κράτος, εάν σου αρνηθούν την φυλομετάβαση. Πότε είσαι αρκετά μεγάλος για να αποφασίζεις, στα 13 ή στα 16; 

Έπειτα η αυτοδιάθεση εξαφανίζεται όπου το Κράτος κρίνει ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον. Αλλες φορές απαγορεύει μια ιατρική πράξη όπως την άμβλωση, για να προστατέψει την ζωή του αγέννητου παιδιού το οποίο  θεωρεί πρόσωπο. Αλλες φορές επιβάλει μια ιατρική πράξη όπως τα εμβόλια για τον covid19, για να προστατέψει τις ζωές όσων βρίσκονται γύρω σου από την διασπορά του covid19. 
Πιθανότατα το ενδιαφέρον για το αγέννητο παιδί είναι ψέμα και σκοτεινά μισογυνικά κίνητρα κατά της σεξουαλικότητας των γυναικών βρίσκονται πίσω του -οπωσδήποτε κάποιοι πιστεύουν πραγματικά πως το έμβρυο είναι πλήρης άνθρωπος. Τα εμβόλια για την προστασία της ζωής των άλλων διαπιστώσαμε 100% ότι είναι ψέμα, μια που οι εμβολιασμένοι κολλάνε covid19 και τον διασπείρουν, επομένως δεν έχει λόγο το εμβόλιο να καθίσταται υποχρεωτικό. 
Επομένως είναι ψέματα τόσο η άποψη ότι στην Δύση η αυτοδιάθεση του σώματος είναι εξασφαλισμένη, όσο και τα επιχειρήματα μέσω των οποίων η αυτοδιάθεση αναστέλλεται. 

Και ποια είναι η αλήθεια; Οτι η αυτοδιάθεση υπάρχει πλήρως μόνο για τους πλούσιους, άντρες και γυναίκες. Οι πλούσιες γυναίκες δεν μπαίνουν σε περιορισμούς του σώματος τους από το Κράτος, δεν εξαναγκάζονται σε τίποτα, ούτε τους απαγορεύεται τίποτα. Η πλούσια γυναίκα μπορεί κάλλιστα να μείνει ανεμβολίαστη, διότι δεν είναι μισθωτή κανενός ώστε να δείχνει πιστοποιητικό εμβολιασμού κι αν στην χώρα της βάλουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για τους ανεμβολίαστους, θα το πληρώσει με το υψηλό της εισόδημα. Οχι μόνο αυτό, αν της καπνίσει, στην μέση του κορονοϊού θα κάνει ένα πάρτι σε ιδιωτικό νησί για 700 άτομα, όπως η Κιμ Καρντάσιαν τον 10/2020. Φυσικά αν τυχόν μείνει έγκυος και επιθυμεί έκτρωση, ακόμα κι αν δεν βρεθεί γιατρός στην χώρα της να κάνει την ιατρική πράξη, θα πάρει το αεροπλάνο (ιδιωτικό;) και θα πετάξει για άλλες χώρες, φιλελεύθερες σε αυτό το ζήτημα. 

Αντιθέτως η φτωχή και μεσαίων στρωμάτων γυναίκα που θέλει να ελέγχει το σώμα της, δεν έχει καμία ελπίδα να το επιτύχει. Θα κάνει τα 2,3,4 εμβόλιά της ώστε να την δεχτούν ως καθαρίστρια/υπάλληλο/ γιατρό στο νοσοκομείο, ενώ αν μένει στο Μιζούρι και μείνει έγκυος αλλά για κάποιο λόγο δεν μαζέψει τα απαραίτητα χρήματα ως την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης, δυστυχώς θα πρέπει να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη γεννώντας το παιδί. 

Αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογα με ειδικές παραμέτρους όπως η ηλικία, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, η πολιτική τοποθέτηση, οι αναγνώστριες κι αναγνώστες του κειμένου μπορεί να ενδιαφέρονται για ένα μέρος μόνο της αυτοδιάθεσης του σώματος, π.χ μόνο για την έκτρωση, μόνο για τα εμβόλια ή μόνο για την φυλομετάβαση. Μπορεί να τους φαίνεται εξωφρενική η κατάργηση της αυτονομίας του σώματος, όμως μόνο για το ζήτημα που τις/τους ενδιαφέρει ατομικά, ενώ για τα υπόλοιπα αδιαφορούν. Ναι, αλλά κι αυτοί πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι όλα μέρος του ίδιου πράγματος,  του σώματος που τελικά δεν είναι αυτόνομο, αλλά ανήκει, ελέγχεται κι επιτηρείται από το Κράτος.  
(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK