ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

 


Ο δικηγόρος του ιερέα πού βίασε το κοριτσάκι του Κατηχητικού στα 13 του, λέει ότι έγινε μόδα να καταγγέλλουν βιασμούς και μάλιστα την μόδα λάνσαρε η Μπεκατωρου. Υπονοεί ότι πρόκειται για κάτι καινούργιο που είναι εφήμερο, θα περάσει και στην θέση του θα έρθει κάτι άλλο.

Γενικώς τις τάσεις της μόδας τις φτιάχνουν οι άντρες στο ντύσιμο και σε όλα τα άλλα, γιατί αυτοί βρίσκονται στην ηγεσία των πάντων. Αρχιτεκτονική, διακόσμηση, οικονομικά, πολιτική, ρεύματα τέχνης, δημοσιογραφία, παντού έχει άντρες στην κορυφή - αυτοί αποφασίζουν και λανσάρουν το καινούργιο.
Οι γυναίκες καμία φορά, πολύ σπάνια φυσικά, βρίσκουν μια ρωγμή στο σύστημα και ξεκινάνε μια μόδα που όμως έχει την σημαντική διαφορά να εξυπηρετεί τις ίδιες. Γι αυτό μένει για πάντα. Να, η Κοκο Σανέλ επινόησε την πρώτη τσάντα ώμου, που άφηνε τα χέρια ελεύθερα και σήμερα οι τσάντες με χερούλι παλάμης είναι σπανιότητες στην καθημερινότητα. Η Μαίρη Κουαντ το μίνι ισιο φόρεμα, ένα δροσερό ευκολοφορετο ρούχο που δεν χρειαζόταν ενισχυτικά εσώρουχα κι έκανες ένα λεπτό να το βάλεις. Οι κορσεδες έπαψαν να κατασκευαζονται.
Οι γυναίκες επέβαλαν και κοινωνικές μόδες σαν αυτή που υπονοεί ο δικηγόρος, π.χ. το δικαίωμα στην ψήφο. Ναι. Τον καιρό που ξεκίνησαν τον αγώνα για ψήφο οι σουφραζετες, οι άντρες έλεγαν ότι ήταν μια επικίνδυνη μόδα - που θα περάσει. Η ψήφος επιτεύχθηκε και υπάρχει ακόμα. Αργότερα η Κάθριν Μακ Κινον επινόησε την λέξη παρενόχληση, που εκείνο τον καιρό περιγραφοταν από τους άντρες δημοσιογράφους ως τρομακτική μόδα, μάλλον επειδή στιγματιζε μονολεκτικά αυτό που πριν δεν ήθελε κανείς να ακούσει κι αυτόν που το έκανε. Η λέξη είναι καθημερινής χρήση σήμερα.
Το ίδιο συμβαίνει άλλη μια φορά, στην χώρα μας και παντού. Η Μπεκατωρου για εμάς, έδωσε το θάρρος σε γυναίκες που δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτα σχεδόν πάντα, να βγουν παρόλα αυτά και να καταγγέλλουν την κακοποίηση τους. Να μην μείνει η ψευδής εικόνα του καλού ανθρώπου, καλού παιδιού, καλού οικογενειαρχη, για τα τέρατα που τις κακοποίησαν. Να ξέρει ο κόσμος κι οι άλλες γυναίκες τι σόι φρούτο είναι ο δάσκαλος, ο προπονητής, ο παπάς, ο παππούς τους - έχει γίνει κι αυτό.
Δεν πρόκειται για μόδα λοιπόν, με την έννοια του εφημερου ενθουσιασμού που προσφέρουν οι αντρικής έμπνευσης μόδες. Είναι γυναικεία μόδα, καλύπτει μια βασική ανάγκη που ως τώρα έμενε ανικανοποιητη. Είναι κοινωνική αλλαγή. Κι όσα κι αν λέει ο δικηγόρος κι οι φίλοι του, αυτή η μόδα θα μείνει για πάντα.
(Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK