Οι θηλυκοί Αη Βασίληδες

 

Όλοι γνωρίζουμε πως Αη Βασίλης με έλκηθρο και τάρανδους δεν υπάρχει, όμως θα πρέπει να υπάρχει κάποια σύνδεση με τις ήδη υπαρκτές αντιλήψεις των ανθρώπων που τον επινόησαν κι άρχισαν να τον λατρεύουν, αλλιώς δεν θα γινόταν πιστευτός κι αποδεκτός. 

Ο μύθος του Άη-Βασίλη που είναι πολύ αγαπητός σε μικρούς και μεγάλους, ενσωματώνει πολλά στοιχεία από τους προϋπάρχοντες παγανιστικούς μύθους των νομαδικών φυλών της Ευρασιατικής Στέπας, συμπεριλαμβανομένης της Σκανδιναβίας. Για την ακρίβεια, μύθων σχετικών με θεές. Σε αυτές τις φυλές εμφανίζονται πολλές θηλυκές θεότητες σχετικές με την γονιμότητα, τη μητρότητα, τον Ήλιο -όπως παντού αλλού- όμως στην Ευρασία συγκεκριμένα, υπάρχουν θεότητες που σχετίζονται με την Χειμερινή Ισημερία στις 21 Δεκεμβρίου, στοιχεία των οποίων ενσωματώνονται στον σημερινό μύθο του Άη- Βασίλη. 
 
Ένα καλό παράδειγμα είναι η Beaivi. Είναι η θεά του Ηλιου των Σάμι, της φυλής ιθαγενών των Σκανδιναβικών Χωρών. Είναι γνωστή ως η Θεά που ανεβαίνει στους ουρανούς σε κάποιο είδος κατασκευής φτιαγμένο από κέρατα και κόκαλα ταράνδων. Ταξιδεύει στον ουρανό  μόνο με την συντροφιά της κόρης της της Beaivi-nieida.  Στις 21 Δεκεμβρίου που γίνεται το φεστιβάλ της θεάς ακόμα σήμερα, ένας λευκός θηλυκός θηλυκός τάρανδος θυσιάζεται προς τιμήν της, ώστε να πειστεί η θεά να λήξει τον Χειμώνα και να φέρει την Άνοιξη. 

Στην φωτογραφία μας  ένα σημερινό κορίτσι της φυλής των Sami της Νορβηγίας, με τον λευκό του τάρανδό, σε κοινη καρτ-ποστάλ.(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK