Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΈΝΗ ΣΩΣΑΝΝΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ


Αν και ο πίνακας της φωτογραφίας μας "η Σωσάννα και οι Κριτές" (Suzanna and the elders) της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι φτιάχτηκε το 1610, αντικατοπτρίζει την διαχρονική συκοφάντηση και διαπόμπευση των γυναικών από τους απορριφθέντες άντρες-ειδικά των πολύ επιθυμητών γυναικών. 
Η ιστορία βρίσκεται στην Παλαιά Διαθήκη, στο κεφάλαιο 13 του βιβλίου του Δανιήλ. Μας μιλάει για την Σωσάννα, σύζυγο του Δίκαιου Ιωακείμ, που στον πανέμορφο κήπο του δίκαζαν οι Κριτές τα διάφορα ζητήματα. Στον κήπο περνούσε την ώρα της η Σωσάννα που ξύπνησε των πόθο δύο ηλικιωμένων Κριτών, πόθο ο οποίος δεν θα έβρισκε ποτέ ανταπόκριση αφού η Σωσάννα ήταν νέα, όμορφη, παντρεμένη και πολύ ενάρετο άτομο. 
Κάποια μέρα οι Κριτές επέστρεψαν στο κήπο, ο καθένας μόνος του για να ξεμοναχιάσουν την κοπέλα, εκεί βρήκαν την Σωσάννα να κάνει το μπάνιο της και συμμαχώντας μεταξύ τους, της δήλωσαν πως είτε θα ενδώσει στην επιθυμία τους, είτε θα την καταγγείλουν ως μοιχαλίδα. Η Σωσάννα δεν υπέκυψε στον εκβιασμό. Οι Κριτές ανακοίνωσαν δημοσίως πως την βρήκαν με εραστή και την έσυραν σε δίκη ως μοιχαλίδα. Στο Δικαστήριο και λίγο πριν η γυναίκα καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού -μιά που ο λόγος των ηλικιωμένων αξιωματούχων Κριτών είχε βαρύτητα και της Σωσάννας όχι- ο νεαρός Δανιήλ που βρισκόταν στο ακροατήριο, ζήτησε να εξετάσει τους μάρτυρες. Εκείνοι έπεσαν σε αντιφάσεις κι η νέα γυναίκα σώθηκε. 
 
Το αισχρό περιστατικό της Βίβλου απεικόνισαν τόσο η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, όσο κι ο Ρέμπραντ και ο Ρούμπενς, γι αυτό μας έγινε γνωστό ως μεμονωμένο γεγονός. Όμως η συκοφάντηση γυναικών από άντρες που βίωσαν την ερωτική απόρριψη παραμενει σταθερός κίνδυνος για τις γυναίκες από το 700 π.Χ. που ζούσε η Σωσάννα  έως σήμερα.  Το εξωφρενικό είναι πως εκτός από τις ελεύθερες που διατρέχουν κίνδυνο από τους επίσης ελεύθερους άντρες, κίνδυνο διατρέχουν ακόμα και οι δεσμευμένες ή παντρεμένες, όπως η Σωσάννα παλιά και η 47χρονη στην Κρήτη φέτος τον Αύγουστο -την οποία ο απορριφθείς δεν συκοφάντησε, αλλά δολοφόνησε. Φαίνεται πως η πλήρης εξόντωση της γυναίκας είναι στο μυαλό των ανδρών αυτών και επειδή είναι δύσκολη η φυσική εξόντωση, τότε τουλάχιστον η ηθική. 
 
Στην ιστορία της Σωσάννας αλλά και όλων των όμορφων γυναικών που συκοφαντήθηκαν από αυτούς που απέρριψαν, το κύριο στοιχείο που χτίζει τον τάφο τους είναι η ομορφιά τους. Η ομορφιά που προκαλεί την επιθυμία των αντρών και τις αναγκάζει να αγωνίζονται να κρατήσουν μακριά τους εκατοντάδες απλωμένα παραβατικά χέρια, αυτή η ίδια τις καθιστά κατηγορούμενες ως φορείς ελαφράς ηθικής -σχεδόν αυτονόητα.
Στην μιά πλευρά έχουμε τον απορριφθέντα που νιώθει βαθύτατα προσβεβλημένος για την απόρριψη. Όχι μόνο έχει απαξιωθεί η μετοχή του στο χρηματιστήριο ερωτικών αξιών, αλλά είναι υποχρεωμένος να βλέπει καθημερινά αυτήν που τον βρίσκει ανάξιο για την ομορφιά της να γελάει από μέσα της κοιτώντας τον και μάλιστα -γιατί όχι;- ίσως εκμυστηρευτεί τα γεγονότα στις φίλες της και γελάνε όλες μαζί. Τι άλλο να κάνει ο άντρας εκτός από το να την συκοφαντήσει και να μεταθέσει το πιθανό σούσουρο από το δικό του πρόσωπο, στο δικό της; 
Στην απέναντι πλευρά, ο γενικός αντρικός πληθυσμός, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια πιστεύει  ότι η μέση γυναίκα συμπεριφέρεται όπως ο μέσος άντρας: εάν έχει πολλές επιλογές, θα προσπαθήσει να τις δοκιμάσει όλες. Επιπρόσθετα, οι άντρες δεν καταλαβαίνουν ότι η πλειοψηφία των γυναικών ΔΕΝ θεωρεί την ομορφιά περιουσιακό στοιχείο που θα πρέπει οπωσδήποτε να την εξαργυρώσει. Γι αυτό οι άντρες όλοι μαζί αμέσως ασπάζονται τις ιστορίες για μοιχείες και για έκλυτο βίο των όμορφων. Επιπλέον, επειδή πολλοί άντρες έχουν προσωπικώς απορριφθεί (ή έχουν μείνει αλώβητοι, όμως γνωρίζουν ότι οι όμορφες δεν είναι για τα "δόντια" τους) διατηρούν μια μνησικακία γι αυτά τα άπιαστα πλάσματα, που περπατάνε πάνω στην Γη και χασκογελάνε αμέριμνα, σκορπώντας τον πόθο σε πολλούς, αλλά πάντα στους άλλους -τι αδικία! Οι τυχεροί άντρες  δεν μπορούν να τιμωρηθούν για την τύχη τους, όμως μήπως μπορεί να τιμωρηθεί αυτή η όμορφη που κακώς ο Θεός την έβαλε στην Γη, αφού το μόνο που κάνει είναι να κολάζει την σκέψη; Μήπως λίγη λάσπη πάνω στην όμορφη θαμπώσει την ομορφιά της και την επίδρασή της; 

Στην αντρική μνησικακία και μειονεξία οφείλεται όλη η συκοφάντηση των γυναικών, από την αρχαιότητα ως σήμερα. Εμείς αυτό που χρωστάμε στις Σωσάννες αυτού του κόσμου, είναι να μάθουμε μετά βεβαιότητος τα γεγονότα πριν συνταχθούμε με κάποια πλευρά, ή ακόμα καλύτερα, να κοιτάμε την δουλειά μας. Τα ερωτικά της Σωσάννας, σίγουρα δεν είναι δουλειά μας. 
(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK