STRAIGHT ΚΙ ΑΛΛΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΆ



Πριν λίγο καιρό είδα ένα άρθρο με την δήλωση πως ο Milo Yiannopoulos, ένας γνωστός ομοφυλόφιλος μισογύνης κι αντιφεμινιστής, αποφάσισε  να αλλάξει πορεία και να γίνει straight, για θρησκευτικούς λόγους. Και γέλασα. Οχι για την απόφασή του και τους λόγους που επικαλείται, για μένα όλοι οι λόγοι είναι εξίσου έγκυροι -κι αυτός είναι από τους πιο παλιούς του κόσμου. Γέλασα γιατί είναι μόνο η 2η φορά στην ζωή μου που άκουσα την λέξη straight να χρησιμοποιείται 100% σωστά, δηλαδή από ομοφυλόφιλο (τον Γιαννόπουλο), για έναν ομοφυλόφιλο (τον εαυτό του), που αποφασίζει να εγκαταλείψει την ομοφυλοφιλία και να στραφεί στην ετεροφυλοφιλία. 
Η 1η φορά ήταν πριν 32 χρόνια. Είχα έναν φίλο,  τον Τσίτσι, που δεν ζει πια -πέθανε από AIDS. Ο Τσίτσι  μου είπε μια μέρα ότι ο δεσμός του (ένας ξυλουργός) τον εγκατέλειψε διότι αποφάσισε να παντρευτεί και να φτιάξει οικογένεια, γι αυτό σταμάτησε όλα τα "τσαχπίνικα" κι έγινε straight. Ρώτησα τον Τσίτσι τι είναι ο straight και μου είπε πως είναι αμερικάνικη λέξη που επινόησαν οι ομοφυλόφιλοι γι αυτούς που κάποια ώρα παρατάνε  τα αγόρια και στρέφονται στα κορίτσια. Όταν του είπα "περίεργη λέξη" ο Τσίτσι μου απάντησε πως κι άλλοι έλεγαν το ίδιο, κυρίως οργανώσεις ομοφυλόφιλων, πάντως ήταν αρκετά κοινή στο εξωτερικό. Με το πέρασμα του χρόνου η λέξη straight επικράτησε, έγινε μάλιστα αντρική κολόνια και σήμερα είναι κοινή σε πολλές χώρες. 

Το ερώτημα είναι πώς έλεγαν οι straight άνθρωποι τον εαυτό τους; Οι γιατροί τους αποκαλούσαν στο εξωτερικό heterosexuals  από το sex- φύλο. Στην Ελλάδα τους ονόμαζαν "ετεροφυλόφιλους", μια λέξη που έχει ξεχαστεί τελείως παρά το ότι είναι πολύ δημοκρατική, σημαίνει το άτομο που αγαπάει γενικώς τα άτομα του αντίθετου φύλου κι έχει αντιστοιχία επί ίδιων κριτηρίων με την λέξη "ομοφυλόφιλος". Κανείς δεν ήταν straight  ή κάτι αντίθετο, π.χ. crooked, ήταν όλοι κανονικοί κι είχαν άλλα γούστα. 

Βαθμιαία στα ελληνικά η λέξη "ετεροφυλόφιλος" αντικαταστάθηκε με το "ετεροσεξουαλικός", πιθανόν από ανόητα άτομα που μιλούσαν γι αυτό το ζήτημα αλλά επικεντρώνονταν στην σεξουαλική πρακτική κυρίως. Γνωρίζουμε ότι τα σεξ είναι μικρό μέρος από όσα μας τραβάνε ερωτικά σε κάποιον. Μπορεί βέβαια να αντικαταστάθηκε από άτομα που διάβαζαν κυρίως αγγλικά κείμενα, κι ήταν τα ίδια λίγο αδύναμα την ελληνική. Ενδέχεται επίσης να αντικαταστάθηκε από άτομα που αισθάνονταν μια μικρή απέχθεια για τους ετεροφυλόφιλους, γιατί η λέξη "ομοφυλόφιλος" δεν έγινε αντίστοιχα "ομοσεξουαλικός" -δημιουργεί κάποιο σκεπτικισμό αυτή η  ασυνέχεια. Τέλος πάντων συνέβη κάτι από όλα ή κι όλα μαζί -και τι σημασία έχει; να ήταν η μόνη βλακεία... 

Λοιπόν στην σεξολογία ονομάζονται "ετεροφυλόφιλοι", στην καθομιλουμένη σήμερα "ετεροσεξουαλικοί", πώς όμως ονόμαζαν τότε κι ονομάζουν ακόμα τον εαυτό τους οι (πάνω από 30 χρονών*) συνηθισμένοι άντρες που τους αρέσουν οι γυναίκες κι οι συνηθισμένες γυναίκες που τους αρέσουν οι άντρες; Να πως: δεν ονομάζουν τον εαυτό τους με κανένα επίθετο. Δεν έχουν σεξουαλική ταυτότητα. Έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά όχι σεξουαλική ταυτότητα. Κάνουν σεξ, ίσως κι όλη την ώρα, όμως δεν απασχολεί την σκέψη τους το σεξ με τέτοιο τρόπο ώστε να ψάξουν να βρουν ειδικό όνομα για την ερωτική τους δραστηριότητα. Στο μυαλό τους δεν έχει καμία ταμπέλα η ερωτική τους ζωή.  Αυτό το κάνουν οι άλλοι που τους βλέπουν και θέλουν να μιλήσουν γι αυτούς, π.χ. οι σεξολόγοι, εκείνοι που γράφουν κείμενα, κλπ. 

Με λίγα λόγια, την λέξη straight δεν την επινόησαν οι ετεροφυλόφιλοι για τον εαυτό τους. Κι όσο για εμένα που σας διηγήθηκα την ιστορία με τον Τσίτσι κι έγραψα τα σχετικά γλωσσολογικά, είναι η πρώτη και τελευταία φορά που βάζω την λέξη straight σε κείμενό μου. Γιατί; Απλούστατα, επειδή την σιχαίνομαι. 

(*πάνω από 30 χρονών, για να έχουν προλάβει την ζωή πριν την μόρφωση μέσω ίντερνετ, τα educate yourself των ηλίθιων κλπ.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK