ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ( της ΤΣΙΝΤΣΙΑ ΑΡΟΥΤΣΑ)

 

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΚΨΜ το καινούργιο βιβλίο της καθηγήτριας Φιλοσοφίας Τσίντσια Αρούτσα "Επικίνδυνες σχέσεις", με υπότιτλο "Γάμοι και διαζύγια μαρξισμού και φεμινισμού". 
Η Τσίντσια γεννήθηκε το 1976 στην Σικελία και σπούδασε στην Ιταλία και την Γερμανία πριν αποκτήσει την έδρα της στο New School of Social Research της Νέας Υόρκης. Η ίδια είναι σοσιαλίστρια. 

Στο βιβλίο της η Αρούτσα παρουσιάζει πανοπτικά την σχέση φεμινισμού και μαρξισμού σε όλες τις χώρες της Δύσης -συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης- ξεκινώντας  από τα πρώτα βήματα του φεμινισμού, μια που αυτός γεννήθηκε από τους αγώνες των γυναικών της εργατικής τάξης κι εκεί παρέμεινε έως την μέση της δεκαετίας του 1980 -οπότε αναδύθηκε το νεοφιλελεύθερο κύμα του φεμινισμού. 
Το βιβλίο είναι πολύ χρήσιμο για τις σημερινές γυναίκες που επιθυμούν να γνωρίσουν τουλάχιστον περιληπτικά όλη την ιστορία του φεμινιστικού κινήματος, διότι η συζήτηση περί φεμινισμού διεξάγεται κυρίως μέσω του ίντερνετ και στο 90% της αρχίζει και τελειώνει στην σεξουαλική παρενόχληση και το δικαίωμα στην έκτρωση.  Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν, όμως είναι ένα μικρό μέρος από το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Επομένως η Αρούτσα με το έργο της  εστιάζει στις αγωνίστριες και τις θεωρητικούς που ανέδειξαν τους τρόπους με τους οποίους ο καπιταλισμός ενσωμάτωσε την πατριαρχία, κατορθώνοντας να καταπιέζει τις γυναίκες πολλαπλά -κύρια ως βιολογικό φύλο και επιπρόσθετα ως κοινωνικό φύλο ή γένος ή gender. 

Στα αρνητικά του βιβλίου κατατάσσονται οι παραλείψεις σημαντικότατων μορφών του φεμινισμού, όπως της Έμμας Γκόλντμαν, της Σύλβιας Φεντερίτσι και της Άντρεα Ντβόρκιν. Αξιοσημείωτη είναι η ελλιπέστατη αναφορά στην Κάθριν Μακ Κίνον που λογικά έπρεπε να είναι εικόνισμα για κάθε φεμινίστρια, μια που χάρη στις δικές της προσπάθειες κατοχυρώθηκε νομικά ως αδίκημα η σεξουαλική παρενόχληση και διερευνήθηκε ο μαζικός βιασμός ως όπλο κατά την διάρκεια των Πολέμων -με αφορμή τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Οι παραλείψεις αναλύονται διεξοδικά στο επίμετρο του βιβλίου από τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Α.Π.Θ.  Σπύρο Μαρκέτο. 

Συστήνω ανεπιφύλακτα το διάβασμα του βιβλίου "Επικίνδυνες σχέσεις" της Τσίντσια Αρούτσα, διότι είναι συγκροτημένο και μπορεί να χρησιμέψει για περαιτέρω αναζήτηση φεμινιστικής βιβλιογραφίας, τόσο με τις αναφορές του όσο και με τις παραπομπές του. Ελπίζω πως αυτό θα συμβεί στις αναγνώστριες. Γιατί; Επειδή εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε ότι κάτι φταίει για την ανισότητα και την βία που βιώνουμε, θα ήταν όμως ωραία να μπορούσαμε να το καθορίσουμε και να το ονοματίσουμε. 

(Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK