Μια αξιοθαύμαστη γυναίκα, η Έλεν Κέλλερ.

 



Η Έλεν Κέλλερ είναι μια γυναίκα που κατάφερε κυρίως χάρη στην ψυχική της δύναμη, δηλαδή σε μια προσωπική λύσσα που είχε μέσα της, να ξεπεράσει τα σοβαρά εμπόδια που υψώθηκαν μπροστά της σχεδόν από την κούνια της και να ζήσει.  

Γεννήθηκε το 1880 στην Αλαμπάμα, σε πλήρη υγεία, αλλά 19 μηνών αρρώστησε κι ανέβασε υψηλό πυρετό. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χάσει την όρασή της και να μείνει κωφάλαλη. 

Η Ελεν Κέλλερ έγινε ένα οξύθυμο παιδάκι, μονίμως  εκνευρισμένο που δεν μπορούσε  να επικοινωνήσει με τους γύρω της, γιατί θυμόταν την εποχή που έβλεπε κι άκουγε τους άλλους. Όμως η μητέρα της διαβάζοντας μια ιστορία του Τσάρλς Ντίκενς για μια ηρωίδα κωφάλαλη που έμαθε το χειρωνακτικό αλφάβητο αποφάσισε να την στείλει στην Βαλτιμόρη, στον γιατρό Τζούλιαν Γκρίσχολμ που ειδικευόταν στα μάτια και τον λαιμό των ανθρώπων. Ευτυχώς ήταν η εποχή των ανακαλύψεων, της έρευνας και της μεγάλης πρωτοπορίας. Ο Γκρίσχολμ παρέπεμψε το παιδί στον μεγάλο Αλεξάντερ Γράχαμ Μπελ που τότε εργαζόταν με κωφά παιδιά. Ο Μπέλ τους έστειλε στο ινστιτούτο Πέρκινς για τυφλούς, κι ο διευθυντής, Έλληνας από το Περτούλι, ο Μιχαήλ Άναγνος πρότεινε μια απόφοιτο του σχολείου του ως δασκάλα της Έλεν. Ετσι, η Αν Σάλιβαν έγινε δασκάλα, φίλη και τρόπον τινα καθοδηγητής της Έλλεν. 

Η Αν την έμαθε να διαβάζει και να γράφει και την συνόδευσε σε κατάλληλα σχολεία σε όλη την χώρα, έως την στιγμή που η κωφάλαλη και τυφλή Κέλερ πέρασε στο κολέγιο Ράντκλιφ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τα δίδακτρα πλήρωσα ο μεγιστάνας Χένρυ Ρότζερς, γνωστός του φίλου της Έλεν Κέλλερ, Μαρκ Τουαίην. Το 1904, στα 24 της μόνο η Έλεν αποφοίτησε ως το πρώτο τυφλό και κωφάλαλο άτομο που πήρε Bachelor of Arts. 

Ωστόσο η Ελεν Κέλλερ ενδιαφέρθηκε γενικότερα για τους τυφλούς και κωφούς των ΗΠΑ κι άρχισε να διερευνά τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και ακοής. Διαπίστωσε ότι η φτώχεια ήταν πολύ επιβαρυντικός παράγοντας, διότι π.χ. ωθούσε τις κοπέλες στην πορνεία, κι από εκεί κολλούσαν σύφιλη που παρενέργειά της είναι η τύφλωση. Διαπίστωσε επίσης οτι οι συνθήκες εργασίας των βιομηχανικών εργατών ήταν τόσο επικίνδυνες που αρκετές φορές τους άφηναν τυφλούς. Εκτός αυτών, οι φτωχοί δεν είχαν πρόσβαση σε περίθαλψη και μέριμνα μετά τις ατυχίες τους. 

Για όλα αυτά η Κέλλερ στράφηκε στην πολιτική, έγινε μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος κι ενώθηκε με τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου. Αν και αντιμετώπισε την μεταστροφή των ΜΜΕ που ενώ πριν την θαύμαζαν, άρχισαν να την λοιδορούν εξ αιτίας των πολιτικών της θέσεων και να τονίζουν την αναπηρία της, η ίδια από το 1909 έως και το 1921 περιόδευσε σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και σε 35 χώρες του εξωτερικού, μιλώντας για το δικαίωμα στην περίθαλψη, το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, τον δικαίωμα στην αντισύλληψη, τις επιπτώσεις του πολέμου, τον έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας και την ισότητα δικαιωμάτων των μαύρων. 

Έγραψε 12 βιβλία και πάρα πολλά άρθρα, ενώ έδωσε 475 δημόσιες ομιλίες. 

Το 1961 λόγω εγκεφαλικού αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή. Πέθανε το 1968, αφού προηγούμενως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λύντον Τζόνσον της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.


(εικονογράφηση Φωτεινή Τίκκου

κείμενο Melusine)  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK