Το χαλινάρι της κουτσομπόλας.

 


Υπήρχε μια εποχή που η λέξη "gossip" σήμαινε την γυναίκα που ήταν φίλη μιάς άλλης γυναίκας. Εως και το 1600 αυτό που λέμε εμείς "φιλενάδες" είχε ειδική λέξη στα αγγλικά κι αυτή ήταν gossip. Οι γυναίκες μέσω του στενού δεσμού τους με τις gossip τους, έφτιαχναν δίκτυα αλληλοϋποστήριξης, συζητώντας, δουλεύοντας και πίνοντας μαζί σε δημόσιους χώρους (στις pub, ταβερνεία)  της Αγγλίας  αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Σε φλαμανδικούς πίνακες που έχουμε αναρτήσει εδώ στα Πολιτικά Ημερολόγια, είναι πολύ φανερή η δημόσια παρουσία των γυναικών στους χώρους διασκέδασης. 

Σταδιακά αυτή η κοινή συζήτηση κι η υποστήριξη της κάθε μιάς gossip/φιλενάδας προς όλες τις άλλες, άρχισε να γίνεται επικίνδυνη για την κυριαρχία των ανδρών και μεταστράφηκε η έννοια της λέξης gossip. Από φιλενάδα, σήμαινε πια κουτσομπολιό, δηλαδή έναν συνδυασμό κακίας και ασέβειας. Στα θεατρικά έργα και στα λαϊκά τραγούδια συκοφαντήθηκαν οι φιλενάδες ως πηγή του κακού, της διχόνοιας μεταξύ των ζευγαριών και η ανθρωπότητα έφτασε στο σημείο να συλλαμβάνει όσες κατηγορούνταν για αυθάδεια προς τον σύζυγο ή τις αρχές ή την ηγεσία των Συντεχνιών (η Συντεχνία ήταν κάτι αντίστοιχο με τα δικά μας συνδικάτα). Στις γυναίκες απαγορεύτηκε ο λόγος της αμφισβήτησης και επινοήθηκαν συσκευές που τις φίμωναν κυριολεκτικά και τις τιμωρούσαν ακόμα και για την απλή ομιλία, δηλαδή το "χαλινάρι της κουτσομπόλας".

Σε γενικές γραμμές το χαλινάρι της κουτσομπόλας ήταν μεταλλικό πλαίσιο που έμπαινε γύρω από το κεφάλι της γυναίκας, ένα φίμωτρο βρισκόταν στο στόμα της  και μια γλώσσα ξεκινώντας από το εξωτερικό μέρος του φίμωτρου έμπαινε πάνω από την αληθινή γλώσσα της καταδικασμένης (καμιά φορά με καρφιά) αποτρέποντάς την πλήρως από την ομιλία. Η όλη κατασκευή περιείχε πολλές φορές ένα καμπανάκι, ώστε όταν η κουτσομπόλα περπατούσε στον δρόμο, να ειδοποιούνται οι περαστικοί για την παρουσία της και να την παρατηρούν. Αυτά τα ίδια φίμωτρα χρησιμοποιήθηκαν στους μαύρους σκλάβους της πολιτείας Βιρτζίνια των ΗΠΑ, για να μην μπορούν να μιλάνε μεταξύ τους, οπότε δεν θα μπορούν να διαβάλουν τα αφεντικά τους, ούτε και να οργανώνονται εναντίον τους -φυσικά. 

Η προτελευταία φορά που κυκλοφόρησαν εικόνες που διαφήμιζαν το "χαλινάρι της μάγισσας" ως ευεργετικό ήταν περίπου στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι γυναίκες διεκδικούσαν δικαίωμα ψήφου. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK