Ο Πατριάρχης μέσα στην Πατριαρχία.


Είμαστε σε περσινή ανάρτηση για τις ταραχές στην Χιλή και βλέπουμε ένα βίντεο όπου οι αστυνομικοί έχουν πιάσει μια 16χρονη κοπέλα και προσπαθούν να την βάλουν σε ένα φορτηγάκι. H ανάρτηση γράφει:

Μπαμπά! φωνάζει η κοπέλα. Ο πατέρας την την βρίσκει, την αγκαλιάζει και δεν την αφήνει πια. Τους παίρνουν και τους δυό. 

Κάτω από την ανάρτηση έρχεται ο τυπικός μισογύνης για να πει "δεν θα μιλήσουμε σήμερα για την Πατριαρχία;" υπονοώντας ότι οι γυναίκες όταν θέλουν να σωθούν στρέφονται στον Πατριάρχη (οι κόρες, κυριολεκτικά, στον πατέρα τους). Ο σχολιαστης αναφέρει δηλαδή την πολύ γνωστή κυκλική λογική "από την Πατριαρχία σε σώζει η Πατριαρχία" η οποία είναι εντελώς λάθος. 

Είναι λάθος σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά και στο συγκεκριμένο βίντεο, αφού την κοπέλα δεν την σώζει κανείς ,  και για την ακρίβεια μαζί της εξαφανίζεται και ο πατέρας της. 

Γιατί είναι λάθος όμως αυτή η θεωρία; Απλούστατα διότι η Πατριαρχία δεν είναι ένα σύστημα ισοτιμίας αλλά ένα σύστημα ιεραρχικό, δηλαδή κλιμακωτό, σαν πυραμίδα ας πούμε με σκαλάκια, πάνω στα οποία τοποθετείσαι ανάλογα με την δύναμη που έχεις (καταρχάς την σωματική, αλλά φυσικά και την κοινωνική, την οικονομική κλπ). Όσοι είναι αποκάτω σου, υποτάσσονται σε εσένα, αλλά κι εσύ υποτάσσεσαι σε όσους βρίσκονται πιο πάνω. Επομένως κάθε μέρα της ζωής σου και κάθε στιγμή της κάθε μέρας, εάν θες να επιβιώσεις,  θα πρέπει να υποκύψεις στην εξουσία των παραπάνω από εσένα αδιαμαρτύρητα, αλλιώς θα υποστείς την βία που σου ασκούν για να σε συμμορφώσουν, χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα. 

Ποιός δεν έχει πρόβλημα στην Πατριαρχία; Μόνο όποιος είναι στην κορυφή, δηλαδή ένας άντρας λευκός και πάρα πολύ πλούσιος, δισεκατομμυριούχος. Γι αυτόν δεν ισχύουν νόμοι, έχει μόνο δικαιώματα κι όχι υποχρεώσεις και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ολοι οι άλλοι, υποτάσσονται στους παραπάνω τους οι οποίοι βρίσκουν τρόπο και να εξασκήσουν την εξουσία τους και να την καταχραστούν. 

Ο σχολιαστής μας εδώ υπενθυμίζει ότι η κοπέλα στρέφεται στην Πατριαρχία για να σωθεί, αλλά ο κίνδυνος που διατρέχει είναι από την Αστυνομία. Εχει σχέση η αστυνομία με την Πατριαρχία; Απόλυτη. Ο στρατός κι η αστυνομία είναι επινοήσεις της πατριαρχίας όχι για να κρατάει ο πατέρας την γυναίκα και τα παιδιά του υπό τις διαταγές του, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, για να κρατανε οι λίγοι δυνατοί, όλους τους πιο αδύναμους φρόνιμους -συμφωνα με το τι εννοούν οι δυνατοί φρονιμάδα. Γι αυτόν τον λόγο, η δύναμη που ο κάθε μικρο-πατριάρχης έχει στο μυαλό του, αυτήν πάνω στα παιδιά του και την γυναίκα του ή στον πιο αδύναμο σωματικά με τον οποίο θα τσακωθεί μέσα στο μπαρ και θα τον νικήσει, εξανεμίζεται όταν βρίσκεται μπροστά σε ανώτερούς του ιεραρχικά στην Πατριαρχία -μαζί με όσα θεωρούσε αυτονόητα, δικαίωμά του και μαζί με την αξιοπρέπειά του. Δηλαδή, μαζί με τον θρόνο του , που είναι τελικά στην φαντασία του. 

Μπορούμε να πούμε όλοι μαζί "Όχι" στην Πατριαρχία, να αποκηρύξουμε την εξουσία που μας δίνεται από το υπάρχον κοινωνικό σύστημα πάνω στις ζωές των άλλων  και να ζήσουμε μια ζωή γαλήνια και αξιοπρεπή, μια ζωή αγάπης και συνεργασίας, όλοι μαζί. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK