Η ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΊΑ

Η αφανής γυναικεία εργασία είναι σταθερός πυλώνας επιβίωσης της ελληνικής οικογένειας και μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας μας, όχι μόνο με όσα προσφέρουν οι γυναίκες στο σπίτι ισοβίως, αλλά και με όσα προσφέρουν στους επαγγελματικούς χώρους των συζύγων και των παιδιών τους. Το πρόβλημα είναι: 

1) πως κανένας δεν την πληρώνει

2) κανένας δεν την βλέπει. 


Απόδειξη αυτή εδώ η ανάρτηση. Ο αναρτήσας περιγελάει την κυβέρνηση λέγοντας "ευτυχώς που έχουν ενταθεί οι έλεγχοι κι οι υπεύθυνοι για την χρεωκοπία μας αποκαλύπτονται και τιμωρούνται" ενώ στην φωτογραφία με έντονα γράμματα γράφει "ηλικιωμένες 76 και 81 ετών βοηθούσαν τα παιδιά τους σε ταβέρνα στα Τρίκαλα: 21.000 ευρώ πρόστιμο". Του φαίνεται εξωφρενικό το πρόστιμο και εντελώς άδικο. 

Καταρχάς αυτός που έκανε την ανάρτηση δεν έχει ίχνος ταξικής συνείδησης. Αν είχε θα ήξερε ότι είναι ανήθικο να βιοπορίζεσαι από την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία των άλλων. Θες να μην είσαι εργάτης ή υπάλληλος, αλλά να είσαι αφεντικό και ιδιοκτήτης ταβέρνας; Βεβαίως, να γίνεις. Υπάρχουν δυό δρόμοι, ο ένας είναι να πληρώνεις όσους δουλεύουν μέσα, κι ο άλλος να μαγειρεύεις και να σερβίρεις τους πελάτες εσύ. 

Εκτός από ταξική συνείδηση στον αναρτήσαντα λείπουν οι σωστές λέξεις, οι σαφείς κι ακριβείς. Λέει πως οι δυό γυναίκες "βοηθούσαν". Τι σημαίνει βοηθούσαν; Σημαίνει 100% δούλευαν, καθάριζαν πατάτες, έπλεναν τα πιάτα, έκοβαν σαλάτες κλπ. Ποιές είναι οι "ηλικιωμένες"; Η μάνα  κι η πεθερά του ιδιοκτήτη ασφαλώς, το γνωρίζουμε εμείς από την εμπειρία μας σε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία της επαρχίας, όλα έχουν συζύγους και μανάδες που κάνουν την δουλειά πίσω από τον πάγκο και μέσα στην κουζίνα (χωρίς μισθό και χωρίς ένσημα). Βεβαίως οι ιδιοκτήτες έχουν πατεράδες επίσης και πολλές φορές βρίσκονται κι αυτοί στον χώρο της επιχείρησης, αλλά μπροστά, σε τραπέζι ρεζερβέ, πίνουν το ουζάκι τους  και μιλάνε για την πολιτική της χώρας. 

Είναι λοιπόν αγανακτισμένος ο αναρτήσας με την ανάλγητη κυβέρνηση που βρήκε δυό γυναίκες να δουλεύουν αμισθί κι ανασφάλιστες κι έκοψε τεράστιο πρόστιμο. Είμαι κι εγώ αγανακτισμένη, γιατί φανταζομαι τις γυναίκες αυτές εδώ, τις ηλικιωμένες επαρχιώτισσες. Μετά από όλες τις οικιακές δουλειές  μεγαλώνοντας την οικογένειά τους, μετά από τουλάχιστον το μάζεμα της ελιάς και ίσως των σταφυλιών, μετά τους ετήσιους τραχανάδες και χυλοπίττες για όλη την οικογένεια, μετά το μεγάλωμα των εγγονιών τους, πρέπει να συμμετέχουν στην δημιουργία πλούτου των παιδιών τους μαγειρεύοντας και πλένοντας πιάτα για την ξένη ταβέρνα. 78 και 81 χρονών, δεν μπορούν ακόμα να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους ώστε να ισιώσει η πλάτη τους. Σε αυτήν την προχωρημένη ηλικία, δεν έχουν κατακτήσει το δικαίωμα του κωλοβαρέματος πίνοντας ένα καφεδάκι στην αυλή τους, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. 

Πότε τελειώνει επίσημα κι οριστικά η δουλειά των αντρών και πατεράδων; Στα 60 ή στα 65 με πλήρη σύνταξη. Πότε τελειώνει επίσημα και οριστικά η δουλειά των γυναικών και μανάδων; Οταν μπαίνουν στον τάφο κυρίες και κύριοι, τότε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK