ΕΥΕΞΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ (Το σώμα)

(Νομίζω πως ο αποκλεισμός στο σπίτι λόγω του κορονοϊού  δημιουργεί πρόβλημα στην ψυχική και σωματική υγεία των απομονωμένων. Αυτό δεν είναι παράξενο, ίσα-ίσα που είναι το μόνο λογικό και φυσιολογικό, μια που οι άνθρωποι δεν φτιάχτηκαν για να ζουν "μέσα", αφού είναι κοινωνικά όντα. Παρόλα αυτά η απομόνωση είναι απαραίτητη  και πιθανόν να κρατήσει αρκετό καιρό ακόμα, οπότε χρειάζεται αντιμετώπιση.
Το σημερινό κείμενο περιέχει τα κύρια σημεία των βιβλίων "Orchids on your budget" USA 1937,  "Make do and mend" U.K. 1940-1944,  How to keep well on Wartime U.K. 1943. Γράφηκαν σε καιρούς απαγόρευσης κυκλοφορίας -συναθροίσεων κλπ λόγω Πολέμου και ταυτόχρονα σε εποχές μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας, οπότε οι συνθήκες συγγενεύουν πολύ με τις δικές μας. Οι παρακάτω συμβουλές είναι κοινές και στα τρία βιβλία.
............................................................

 ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΊΑ
*Φτιάξτε μια ρουτίνα για την καθημερινή σας διαβίωση, δηλαδή ένα πρόγραμμα για την φροντίδα του εαυτού σας που θα ακολουθείτε πιστά κάθε μέρα, την ίδια ώρα (π.χ. πλύσιμο δοντιών, μπάνιο, φαγητό). Η ρουτίνα συντηρεί το σώμα σας και δημιουργεί την αίσθηση της τάξης τόσο στον οργανισμό όσο και στο μυαλό σας. Σε μια εποχή απρόβλεπτης αταξίας, η τάξη είναι ουσιώδης. 

* Ξεκινήστε την μέρα σας άριστα, πίνοντας ένα ποτήρι νερό της βρύσης. Για τον κορονοϊό,  συνεχίστε με μια γουλιά νερού ή άλλου υγρού κάθε 15 λεπτά. 
Τροφοδοτήστε το σώμα σας με 3 γεύματα την μέρα, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε γεύμα προσθέστε λαχανικά με το φαγητό σας, ή φρούτα μετά. 

* Εάν τυχόν παίρνετε φαρμακευτικά σκευάσματα για κάποια πάθηση, μην τα παραλείπετε. Βάλτε τα στο πρόγραμμα μαζί με το γεύμα σας και τοποθετήστε τα κουτιά τους δίπλα από τα πιρούνια ή το αλάτι, για να μην τα ξεχνάτε ποτέ. Εχει σημασία -αυτήν ειδικά την στιγμή-  να συντηρήσετε την υγεία σας σε όσο καλύτερο επίπεδο γίνεται.

* Αερίστε όλο το σπίτι και μαζί τα κλινοσκεπάσματα, αμέσως μόλις σηκωθείτε (π.χ την ώρα που πλένεστε στο  μπάνιο). Εάν βγείτε για μικροϋποθέσεις, με την επιστροφή σας κρεμάστε όλα τα ρούχα στο σκοινί της μπουγάδας να αεριστούν κι αυτά. 

* Με ήλιο ή με βροχή, στην ζέστη ή στο κρύο, στο μπαλκόνι ή ακόμα και στον ακάλυπτο, πάρτε κι εσείς βαθιές αναπνοές για 5-10  λεπτά. 

* Η ηλιοθεραπεία είναι καθημερινή ανάγκη γιατί η βιταμίνη D που φτιάχνει ο ήλιος δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό. Βάλτε ένα σορτσάκι και καθίστε λίγα λεπτά στο μπαλκόνι. Αν δεν έχετε μπαλκόνι, κάντε τον περίπατο που δικαιούστε τις πρωινές ώρες. Αν επιστρέφετε από την δουλειά κατά την δύση του ήλιου, κατεβείτε από το λεωφορείο δυό στάσεις νωρίτερα και περπατήστε ως το σπίτι.  Εστω και λίγες ακτίνες ήλιου είναι καλύτερες από το τίποτα. 

* Η έλλειψη ύπνου (μόνη της, χωρίς άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) μπορεί να αποδιοργανώσει πλήρως τον οργανισμό μέσα σε λίγες μέρες, να προκαλέσει χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο και κατάθλιψη. Όποιες κι αν ήταν οι συνήθειές σας στο παρελθόν, εγκαταλείψτε τες αυτήν την περίοδο και προσπαθήστε να κοιμάστε από 6 -8 ώρες την νύχτα. Την νύχτα, όχι την μέρα. Μόνο την νύχτα εκλύονται οι χρήσιμες αυξητικές και ηρεμιστικές ορμόνες (ομοίως αυτές τις ώρες γίνεται η λιπόλυση). Ηρεμήστε ώστε να κοιμηθείτε, κλείνοντας το κινητό τηλέφωνο μια ώρα πριν την κατάκλιση, πίνοντας ένα αφέψημα χαμομηλιού -βαλεριάνας- μελισσόχορτου, και τρίβοντας τους κροτάφους σας με αιθέριο έλαιο λεβάντας. 

*** Οι πρώτες μέρες που θα εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές, δεν θα έχουν σπουδαίο αποτέλεσμα. Μια βδομάδα μετά, θα καταλάβετε την διαφορά. 

(κείμενο Πολιτικά Ημερολόγια)
(φωτό: η Ωντρεη Χεπμπουρν κάνει ηλιοθεραπεία στο μπαλκόνι)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK