Kοινούργια "πάθηση", η πρωκτο-δυσπαρευνία


Should we take ano-dysparevnia seriously? Ετσι ονομάζεται η μοναδική εκτεταμένη μη χρηματοδοτούμενη από εταιρείες προφυλακτικών έρευνα, σχετικά με τον πόνο από το πρωκτικό σεξ. Δηλαδή «μήπως πρέπει να πάρουμε τον πρωκτικό πόνο στα σοβαρά;». Είναι μια έρευνα ποσοτική και ποιοτική, που περιλαμβάνει μεγάλο δείγμα γυναικών (ποσοτικό στοιχείο) που μέσα σε ετεροσεξουαλικές σχέσεις έχουν πρωκτικές σεξουαλικές επαφές, κι η έρευνα μετράει αν πονάνε, πόσο πονάνε, πώς σκέφτονται αυτόν τον πόνο, γιατί το κάνουν αφού πονανε, κλπ. Το «ποιοτικό» στοιχείο είναι πως η έρευνα δεν έχει κουτάκια με πολλαπλές απαντήσεις να επιλέξεις, σε αφήνει να περιγράψεις με δικά σου λόγια την απάντηση που θες να δώσεις.
Η έρευνα συνολικά είναι σοκαριστική. Καταρχάς ο τίτλος της. Μετά τα ευρήματα της, τόσο σε αριθμούς, όσο και η εμβάθυνση στο ζήτημα του πόνου.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από τον τίτλο. Ο πόνος είναι ένας μηχανισμός προστασίας του σώματος που δείχνει στον κάτοχο του σώματος πως κάποιο όργανο έχει κάποια βλάβη. Δεν υπάρχει κανενός είδους πόνος όταν όλα πάνε καλά. Η ιατρική κοινότητα αποφασίζει τα ονόματα των πόνων. Συνήθως τον πόνο τον λέει απλώς πόνο, π.χ. πονόδοντο, κεφαλόπονο, ή άλγος στην καθαρεύουσα, π.χ. κοιλιακό άλγος, οδοντικό άλγος. Εάν ο πόνος είναι από μόνος του σοβαρή ένδειξη πάθησης, τον ονομάζει αλλιώς, με πιο επίσημο και εξειδικευμένο όνομα που την λέξη «πόνος» δεν την έχει καθόλου π.χ. κολικό του νεφρού, ωδίνες.
Α! η ιατρική κοινότητα, είναι πάντα έτοιμη να ανακαλύψει αρρώστιες εκεί που δεν υπάρχει τίποτα (π.χ το Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής), αλλά σε ό,τι αφορά το γυναικείο σώμα είναι διπλά έτοιμη: προτίθεται να ανακαλύψει γενικά αρρώστιες στο σώμα του, αλλά πιο πολύ ανεπάρκειες-ελαττώματα-διαταραχές σε ό,τι αφορά την σεξουαλικότητά τους. Οι γυναίκες βγαίνουν συνέχεια λειψές κατά τους γιατρούς σε ο,τι αφορά την ορθή λειτουργία των ερωτικών τους οργάνων.
Δυσπαρευνία. Μαγική λέξη. Τι είναι; Είναι ο πόνος κατά την κολπική σεξουαλική επαφή κι εντοπίστηκε στην δεκαετία του 50 σε γυναίκες που είχαν έντονο πόνο στην σεξουαλική επαφή με τον σύζυγο, είτε από την αρχή και διαρκώς, είτε από κάποιο μέρα και μετά. Την ερευνούν 70 χρόνια και πριν κανα δυο χρόνια αποφάνθηκαν πως για τις γυναίκες προ εμμηνόπαυσης είναι κυρίως ψυχολογικών αιτίων, με λίγα λόγια συμβαίνει στις γυναίκες που δεν επιθυμούν τον σύζυγο, ενώ για όσες βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, ορμονικές και ψυχολογικών αιτίων μαζί. Ναι, οι γυναίκες έχουν αυτό το κατασκευαστικό ελάττωμα, όταν δεν τους αρέσει ένας άντρας δυστυχώς, δεν λιπαίνεται ο κόλπος τους, ούτε διευρύνεται ώστε να μπορεί να δεχθεί το αντρικό μόριο. Αυτό είναι μεν λογικό και αναμενόμενο να συμβαίνει με ένα άγνωστο εχθρικό μόριο όπως του βιαστή, αλλά οι γυναικολόγοι παλιότερα και οι σεξολόγοι τώρα λένε πως δεν είναι λογικό να συμβαίνει με ένα φιλικό μόριο όπως του συζύγου, γι αυτό το ονόμασαν αρρώστια και του έδωσαν ειδικό βαρύγδουπο όνομα. Θεωρούσαν και θεωρούν πως αφού παντρεύτηκες έναν άντρα, το σώμα σου πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να τον υποδέχεται. Ποιον άντρα ακριβώς; Αυτόν που πήρες με συνοικέσιο, εκείνον που σε βρίζει, που σε χτυπάει, που πίνει, που παίζει τον μισθό του στα χαρτιά και κυρίως τον πολύ συνηθισμένο τύπο  σε παλιότερες εποχές τύπο άντρα, αυτόν που δεν σε χαϊδεύει, δεν χάνει χρόνο με τα λεγόμενα προκαταρκτικά.
Καθώς τα χρόνια πέρασαν, οι άντρες άρχισα να λαμβάνουν υπόψη τους την ευχαρίστηση των γυναικών, ταυτόχρονα όμως οι προσδοκίες τους από τις γυναίκες αυξήθηκαν, ανακαλύφθηκαν πολλές ακόμα ασθένειες στο γυναικείο σώμα που το εμπόδιζαν να φτάσει στην ικανοποίηση σύμφωνα με τον ιδεατό πήχη των γιατρών, παρά την δεξιοτεχνία του άντρα συζύγου-εραστή. Κατά συνέπεια ανακαλύφθηκαν οι κατάλληλες ιατρικές θεραπείες που επεδίωκαν την διόρθωση της γυναικείας σεξουαλικότητας: η γυναικεία ψυχρότητα (να το γυναικείο βιάγκρα), η μειωμένη λίμπιντο (βουαλά το κουτάκι με τα οιστρογόνα), ο ατροφικός κόλπος (ορίστε τα βοηθήματα σταδιακής διαστολής+ ενέσιμο κολλαγόνο + λέιζερ), η μουδιασμένη κλειτορίδα (που ξεμουδιάζει με μια ειδική τρόμπα) και γενικώς του κόσμου τα ελαττώματα κι οι ανεπάρκειες.
Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι διαγνώσεις και ιατρικές ανακαλύψεις; Μετράνε την γυναικεία σεξουαλικότητα από φαλλοκεντρική σκοπιά, λογαριάζοντας ότι σωστό είναι αυτό που επιτρέπει απρόσκοπτα και ανά πάσα στιγμή την είσοδο του πέους κάπου στο σώμα της γυναίκας.
Οι γυναίκες αν δεν ήταν τόσο πολύ τρομοκρατημένες από την αυθεντία των γιατρών ή αν δεν ήταν τόσο πολύ κοινωνικά πιεσμένες να ανταποκριθούν στο αντρικό ιδεώδες περί ορθής γυναικείας σεξουαλικότητας, θα σταματούσαν τους γιατρούς και τις διαγνώσεις τους ουρλιάζοντας και βρίζοντας από το 1950. Θα τους έλεγαν πως ο κόλπος ίσως είναι το κατεξοχήν άξιο λόγου μέρος του γυναικείου σώματος για την ηδονή ενός πέους, όμως για την ηδονή των ίδιων των γυναικών το κύριο ερωτικό όργανο του σώματος εδράζεται λίγο πιο πέρα και το λένε κλειτορίδα. Επομένως όσα χρόνια οι άντρες δεν δίνουν σημασία στην κλειτορίδα, είναι λογικό ο κόλπος να μην συνεργάζεται. Θα έλεγαν τουλάχιστον αυτό, αν όχι πως το κύριο ερωτικό όργανο είναι το μυαλό τους κι επομένως τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν βρίσκουν έναν άντρα ελκυστικό, ακόμα κι αν αυτός είναι ο σύζυγός τους.
Βρισκόμαστε λοιπόν αυτήν την στιγμή σε μια καινούργια πάθηση/ διαταραχή/ ανεπάρκεια, την πρωκτο-δυσπαρευνία, που πρωτοαναφέρθηκε για τους ομοφυλόφιλους άντρες, διότι κι εκεί θεωρήθηκε ότι το σωστό σεξ είναι το διεισδυτικό. Ετσι ονομάζεται ο πόνος κατά την πρωκτική σεξουαλική πράξη. Όχι ο πόνος της πρώτης φοράς που είναι εγγυημένος 100%, ούτε της δεύτερης, αλλά ο πόνος που επιμένει ακόμα και μετά την 3η επαφή. Ο όρος ano-dysparevnia χρησιμοποιείται σήμερα αποκλειστικά για τις γυναίκες, διότι στις γυναίκες εμφανίζεται κυρίως. Πιθανόν αυτό οφείλεται στο ότι είναι σαφές πως το πρωκτικό σεξ συμβολίζει την εξουσία του άντρα πάνω στην γυναίκα (ενώ στους ομοφυλόφιλους άντρες δεν συμβολίζει το ίδιο αφού είναι κι οι δύο άντρες κι αφού μπορεί να γίνει εναλλαγή ρόλων "εξουσίας"), ενώ δεν συνδέεται με τον οργασμό όπως μπορεί να συμβεί μεταξύ ανδρών, είναι από αυτές τις καταστάσεις που θα τις λέγαμε lose-lose situation, δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις. Τα ποσοτικά στοιχεία της έρευνας να μην τα αναφέρω διεξοδικά, πάντως 100% των γυναικών κάνουν πρώτη φορά πρωκτικό σεξ με αίτημα του άντρα, 97% από όσες το ξανακάνουν δεν έχουν ποτέ οργασμό πρωκτικά και 30% πονάνε πάντα, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.

Πρωκτο-δυσπαρευνία λοιπόν. Είναι απίστευτο ότι βρέθηκε ιατρικός όρος που περιγράφει ως πάθηση κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό να συμβαίνει. Πόνος στην πρωκτική επαφή; Μα φυσικά, αυτό έλειπε να μην υπάρχει. Ο πρωκτός δεν έχει σχεδιαστεί για σεξ, ούτε για διείσδυση οποιουδήποτε πράγματος, ούτε για παλινδρομική κίνηση. Είναι το τέλος του εντέρου, ένας σωλήνας μονής διαδρομής που η δουλειά του είναι να αποβάλλει τα περιττώματα από το σώμα του. Αυτή είναι η μοναδική λειτουργία του.
Ξέρω. Ορισμένοι, δηλαδή ορισμένοι αντρες, θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν αλλιώς. Μπορεί να θέλουν, αλλά δεν γίνεται. Όχι απρόσκοπτα κι όχι χωρίς συνέπειες. Συνέπειες για ποιόν; Για τον κάτοχο του πρωκτού ασφαλώς. Οι συνηθισμένες συνέπειες είναι τραυματισμοί, αιμορραγίες, κιρσοί, ακράτεια ούρων και κοπράνων, μολύνσεις (εννοώ εξαιτίας των τραυματισμών, όχι ΣΜΝ ή HIV, διότι είναι γνωστό πως οι άντρες μεριμνούν να έχουν πάντα προφυλακτικά). Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ποιες είναι οι συνέπειες στο Ιντερνετ, εγώ έγραψα anal sex side effects και μου βγήκαν 10 σελίδες με άρθρα του Cosmpololitan, του BustleHow to become the back door man”, και στην 11η ένα άρθρο του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις παρενέργειες. Την ακράτεια ούρων δεν την είχα ακούσει ποτέ.
Πάμε πάλι πίσω, στην πρωκτοδυσπαρευνία, στο πρώτο και άμεσο σύμπτωμα, τον πόνο. Όπως είπα η έρευνα ονομάζεται «μήπως πρέπει να πάρουμε τον πρωκτικό πόνο στα σοβαρά;». Οι εταιρείες προφυλακτικών, λιπαντικών, τα περιοδικά και οι σεξολόγοι δεν κάνουν τέτοιες έρευνες προβληματισμού, τουτέστιν με μαύρα μαντάτα. Κάνουν τις άλλες, εκείνες που προωθούν τα θέματα της πορνογραφίας, όσες προωθούν σεξουαλικά βοηθήματα/λιπαντικά/προφυλακτικά, κι όσες αυξάνουν τους πελάτες των σεξολόγων για συνεδρίες ή θεραπείες-εγχειρίσης (αύξησης πέους, σμικρυνσης χειλέων, λεύκανσης πρωκτού), αυτές με τους ωραίους τίτλους «τα βίτσια των Ελλήνων». Τις έρευνες που διερευνούν τις ακανθώδεις πλευρές της σεξουαλικής δραστηριότητας, π.χ. τον πόνο, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την μείωση του ποσοστού των γυναικών που έρχονται σε οργασμό με ταυτόχρονη αύξηση εκείνων που υποκρίνονται οργασμό, αυτές τις έρευνες τις κάνουν μόνο τα Πανεπιστήμια και τις προσφέρουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν είναι καθόλου «πιασιάρικες» για ευρεία δημοσίευση..
Η συγκεκριμένη έρευνα περί πόνου, όπως είπαμε δεν έχει καθόλου στο δείγμα της άντρες δέκτες πρωκτικού σεξ, έχει μόνο γυναίκες ετερόφυλες που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση με ετερόφυλους άντρες και εκτός από το κολπικό σεξ κάνουν πρωκτικό, πονάνε και συνεχίζουν να πονάνε μετά την 3η φορά, λίγο, πολύ, αφόρητα. Γιατί το κάνουν αφού πονάνε; Για να ευχαριστήσουν τους εραστές και συζύγους τους. Κατανοητό. Η καλή καρδιά δημιουργεί πολλά προβλήματα σε όσους την έχουν.  Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι ποιοι είναι αυτοί οι άντρες. Ποιοι είναι αυτοί οι ετεροσεξουαλικοί άντρες που ζητάνε πρωκτικό σεξ και επιμένουν ακόμα και μετά την 3η φορά με πόνο; Ποιοι είναι αυτοί οι ετεροσεξουαλικοί που δεν τους αρκεί ο κόλπος που προσαρμόζεται χωρίς τρομερές συνέπειες στην διείσδυση, κι ενώ έχουν ήδη δει τον πόνο τις προηγούμενες φορές, έρχονται και σου λένε «κάτσε να πονέσεις πάλι, για να ευχαριστηθώ εγώ»; Ποιοι είναι αυτοί που υπό οποιαδήποτε δικαιολογία έρχονται και σου ζαλίζουν το κεφάλι χωρίς καν να κοκκινίσουν και περιμένοντας πως θα ντραπείς να πεις όχι;
Ασφαλώς δεν είναι οι ετεροσεξουαλικοί άντρες με ανθρωπιά.  Οι άντρες με ανθρωπιά γενικώς σταματάνε το σεξ όταν αντιληφθούν πως πόνεσαν την γυναίκα, χωρίς να τους το πει κανείς. Οι άντρες με ανθρωπιά, προσβάλλονται αν εσύ νομίσεις πως επίτηδες σε πόνεσαν, δεν θέλουν να τους σκεφτεί κανείς ποτέ ως κτηνώδεις κι αναίσθητους.
Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι ετερόφυλοι άντρες που επιμένουν παρά τις δυσμενείς ορατές συνέπειες στην γυναίκα; Μπορώ να το πω κομψά: είναι άντρες εξουσιαστικοί που σκοπεύουν να κυριαρχήσουν στην γυναίκα. Μπορώ να το πω και χύμα: είναι άντρες που βλέπουν τις γυναίκες σαν τρύπες για πήδημα. Αυτοί είναι, εκτός βέβαια αν νομίζετε ότι επιτρέπεται να πονάς τους άλλους για να ευχαριστηθείς. Εκτός αν νομίζετε ότι οποιοσδήποτε δικαιούται να πονάει τους άλλους για να ευχαριστηθεί. Εγώ δεν το νομίζω. Αυτό το δείγμα γραφής μου αρκεί για να κατατάξω κάποιον στους ελεεινούς, στους παλιοχαρακτήρες, σε αυτούς που δεν τους ενδιαφέρουν οι γυναίκες καθόλου, που τις θεωρούν κατώτερη μορφή ζωής, κατάλληλη κυρίως για υπηρετικό προσωπικό στο σπίτι, αναπαραγωγική μηχανή παιδιών αν χρειαστεί και αντικείμενο ηδονής, πράγμα εν ολίγοις.
Θα μου πει κάποιος άντρας θιασώτης του πρωκτικού σεξ, πως οι άνθρωποι πρέπει να διερευνούν την σεξουαλικότητά τους. Ασφαλώς, να την διερευνούν, αλλά πάνω στο σώμα τους, στον δικό τους πρωκτό. Την δήλωση ενός σεξολόγου τελευταία πως ναι, πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως ο πρωκτός είναι μέρος του σώματος και γι αυτό πρέπει να πει στο ερωτικό παιγνίδι, δεν θέλω να είμαι άδικη, φυσικά την δέχομαι από κάθε ετερόφυλο άντρα που θα μου αποδείξει πως πράγματι όσα λέει τα εννοεί. Βεβαίως, εάν δεχθεί να πειραματιστούμε με τον δικό του πρωκτό και διαπιστώσουμε ότι είναι ικανός να προσφέρει οργασμό χωρίς σημαντικές βλάβες, τότε να πειραματιστούμε και με τον δικό μου –αν και πάλι «ριγμένη» βγαίνω, ο αντρικός πρωκτός υπερτερεί στο σημείο αυτό αφού γειτνιάζει με τον προστάτη, ενώ ο γυναικείος δεν γειτνιάζει με τίποτα ικανό να φέρει τον οργασμό.
Θα πούνε κάποιοι πως για το πρωκτικό σεξ υπάρχει συναίνεση των γυναικών. Ωραίο αστείο, ξέρω κι εγώ ένα καλύτερο με τον Τοτό. Η συναίνεση κατασκευάζεται μέσα από τα 100.000.000 (εκατό εκατομμύρια) πορνό που προβάλλονται τον χρόνο στην Δύση και το 67% από αυτά περιέχουν πρωκτικό σεξ, από τις εκπομπές του Youtube «πώς να μπείτε από την πίσω πόρτα» με τις 520.000 προβολές κι από τα άρθρα των περιοδικών «εννιά λόγοι για να πεις ναι στο πρωκτικό σεξ» με όλους τους λόγους τον έναν πιο τρελό από τον άλλον, π.χ. «δίνει στη γυναίκα μια αίσθηση δύναμης». Δηλαδή θα πούμε το άσπρο μαύρο, επειδή έτσι θέλουν οι αρθρογράφοι; Από πότε δυναμώνεις όταν σε εξουσιάζουν; Ή, π.χ «είναι μια λύση για τον σύντροφό σου όταν έχεις περίοδο». Πώς; Από πότε είσαι υποχρεωμένη να βρίσκεις λύσεις για τον σύντροφο; Ποιος το λέει πως όταν έχεις σχέση, χρησιμεύεις ως η προσωπική πουτάνα εκείνου που θέλει να ξεχαρμανιάσει; (Κι αν μου επιτρέπεται ένα πολύ προσωπικό σχόλιο, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να καταλάβω πώς γίνεται κάποιος να σιχαίνεται το αίμα της περιόδου κι όχι τα κόπρανα.)
Όπως είπα πριν, υπάρχουν κάποιοι άντρες ετερόφυλοι που πράγματι θεωρούν τον πρωκτό μέρος του σώματος που μπαίνει στο σεξουαλικό παιγνίδι και το αποδεικνύουν με τον δικό τους πρωκτό. Αυτοί είναι οι ειλικρινείς. Ολοι οι άλλοι που ζητούν πρωκτικό σεξ και χλευάζουν ως οπισθοδρομικές και πουριτανές τις γυναίκες που αρνούνται, αλλά δεν σκοπεύουν να μπει κάτι σε μέγεθος πέους στον πρωκτό τους, απλώς είναι ψεύτες και σεξιστές και χρειάζονται μια ευθεία αντιμετώπιση. 
Ελπίζω πως έχετε ακούσει την παροιμία που χρησιμοποιούν οι ετερόφυλοι άντρες όταν σε μια συζήτηση για τις πρακτικές του σεξ αναφέρεται το ενδεχόμενο εισόδου ενός πέους στον πρωκτό τους. Λένε «μακριά από τον κ@λο μου κι ας είναι ένας πόντος». Νομίζω πως αυτό λέει όλα όσα νομίζουν για το πρωκτικό.
Αν λοιπόν το ζήτημα σας αφορά, μην σκεφτείτε ποτέ ότι έχετε πρωκτο-δυσπαρευνία, δώστε ένα χαστούκι σε όποιον σας πει την λέξη ως πάθηση που έχετε. Δεν έχετε τίποτα, ο πρωκτός σας συμπεριφέρεται όπως πρέπει κι είναι δικό σας καθήκον να τον προστατέψετε από ό,τι νομίζετε πως τον βλάπτει.

(υπογράφει η Melusine)
(1st artwork "shadow of pain" Svetlana Tikhorova)
(2nd artwork, illustration from the BBC article "why women put up with painful sex")

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK