Η δύναμη του μακιγιάζ

 

Στην φωτογραφία βλέπετε τίτλο άρθρου που ισχυρίζεται πως μια καινούργια έρευνα μας εξηγεί γιάτι οι άντρες με μακιγιάζ φαίνονται πιο δυνατοί από τους άντρες χωρίς μακιγιάζ. 
Διαφωνώ τελείως με την έρευνα και θα ήθελα να σας εκθέσω την άποψή μου.  
 
Καταρχάς το μακιγιάζ ΔΕΝ προσφέρει δύναμη σε κανέναν. Είναι μια απάτη, που όμως όλοι μαζί ως Κοινωνία έχουμε κάνει αποδεκτή παγκοσμίως και διαχρονικά για  τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή στις γυναίκες αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να γοητεύουν τα πλήθη δια της παρουσίας τους ή -αν θέλετε να το τραβήξουμε- τους έχουμε αναθέσει το καθήκον να γοητεύουν το μάτι του παρατηρητή. Το μακιγιάζ λοιπόν πάνω στο γυναικείο πρόσωπο, επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει, δεν είναι καν απάτη, είναι ένα μικρό παιγνίδι  στο οποίο μπαίνουμε όλοι εν γνώση μας. Όπως είπε ο Μπωντλαίρ στο μικρό του δοκίμιο "Το Εγκώμιο του Μακιγιάζ":
- Οι γυναίκες με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να διορθώσουν τα σφάλματα της Φύσης, να ξαναβάλουν το ροζ στα μάγουλά τους, να διώξουν τις κηλίδες από το δέρμα τους. 
 
Φυσικά, στις γυναίκες η επίτευξη της τέλειας παρουσίας είναι αρκετά εύκολη, γιατί ήδη έχουν ευνοηθεί από την Φύση: το δέρμα τους είναι απαλό και χωρίς τρίχες, το μέτωπό τους ίσιο, χωρίς εξογκώματα στα φρύδια, ο λαιμός τους λεπτός, χωρίς φλέβες που πετάνε και χωρίς μήλο του Αδάμ. Δεν θέλουν πολύ για να μοιάσουν πορσελάνινες και τέλειες. 

Οι άντρες αντιθέτως, ακόμα κι αν έχουν ευνοηθεί από την Φύση εκ γενετής και μοιάζουν στον Ερμή του Πραξιτέλη σωματικά, πολύ λίγη ωφέλεια θα έβλεπαν από το μακιγιάζ. Οι τρίχες που έστω σε μικροχιλιοστά καλύπτουν όλο τους το πρόσωπο, δεν τους επιτρέπουν κανένα μέηκ-απ, κανένα σωστό άπλωμα πούδρας. Ο επανασχηματισμός των φρυδιών και των βλεφάρων με μολύβια και σκιές, δεν θα είχε κανένα σημαντικό αποτέλεσμα από κοντά: πάλι θα υπήρχε εξόγκωμα του δέρματος κάτω από το φρύδι. Το contouring και το highlighter, θα ήταν σπάνια ικανά να κρύψουν λίγο πιο κει τα μαλλιά που αραιώνουν. Το μακιγιάζ, βάζει το γυναικείο πρόσωπο σε κάδρο, επειδή οι γυναίκες έχουν ήδη το ήδη σωστό πλαίσιο, δηλαδή το πλούσιο μαλλί. Αυτό στους άντρες λείπει, οπότε όλος ο κόπος θα ήταν χαμένος. 

Για το συγκεκριμένο παράδειγμα πρέπει να προσθέσω ότι στην 2η φωτογραφία ο άντρας δεν φαίνεται πιο δυνατός, αλλά απλώς μοχθηρός με αυτό το "καπνισμένο βλέμμα" (smoky eye). Αν τυχόν κάποιος άλλος θεατής τον προτιμάει έτσι, αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή στην 1η εικόνα αριστερά φαίνεται πιο αλλόκοτος, σχεδόν εξωγήινος, με το ασημί μαλλί και το μισοξυρισμένο φρύδι. Το μακιγιάζ δεν του έχει προσθέσει κάτι σε ομορφιά, η αφαίρεση των εξω-γήινων στοιχείων που είχε πάνω του, αυτό είναι το θετικό στο δεξί μέρος. 

Λοιπόν, προσωπικώς δεν αναγνωρίζω καμία δύναμη στην δεξιά εικόνα του άντρα της φωτογραφίας μας, γι αυτό νομίζω ότι η έρευνα κάνει λάθος. 
Άραγε είναι πιθανόν να είναι έρευνα πληρωμένη από μεγάλη εταιρεία που λανσάρει αντρική σειρά προϊόντων του μακιγιάζ; Ναι, είναι πιθανόν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ή ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ;